12. juli: Mathias Sæderup / Walking Landscapes Silkeborg

TID: 12. juli kl. 11.00-23.00
RUTE: 18 km fra Fogstrup over Septrup Sande til Salten Ådal og tilbage til Fogstrup
KATEGORI: Billedkunst
NOSTALGITRIP

Mathias Sæderups vandring foregik i landskabet omkring Fogstrup ca. 15 km syd for Silkeborg. For 200 år siden var landskabet her goldt og øde. Det var et ubrugeligt ingenmandsland, som de færreste ville bevæge sig ud i. Man besluttede dengang, at landet skulle opdyrkes, og de golde heder gøres frugtbare igen. Det var en bevægelse, der skulle skabe ressourcer og national stolthed.

I samme periode rejste kunstnere ud i naturen for at finde det oprindelige danske landskab. Noget, der kunne lægge scene til en ny national selvforståelse og forbinde fremtiden med fortiden. Kunstnerne genskabte naturen som utæmmet og vild, hvor oldtidens myter og fremskridtet gik op i en højere enhed.

I dag er det naturromantiske og nationalnostalgiske på vej tilbage. Man ser indad og leder efter en mytologi, der kan underbygge en national fortælling.

Vandringen var Mathias’ forsøg på at forstå det nostalgiske blik og sætte sig i guldaldermalerens sted. Den eksotiserende opdagelsesrejsende, der afbilder og definerer det ukendte. Vandringen blev en journalistisk deroute, hvor Mathias interviewede forskerne Kenneth R. Olwig, Magister Gundel og Palle Kousgaard om afbildningen af “det fremmede” og vrøvlede på fiktivt rotvælsk.


OM KUNSTNEREN

Mathias Sæderup arbejder formelt og konceptuelt med bl.a. tegning, video og tekst. Han tager ofte udgangspunkt i landskabsobservationer, feltarbejde og indsamling af materialer og er optaget af at undersøge og bearbejde de strukturer, man som billedkunstner taler gennem.

 

DOKUMENTATION

VIDEOSAMMENDRAG

VIDEOS – de 13 nedslag

12. juli kl. 11

12. juli kl. 12

12. juli kl. 13

12. juli kl. 14

12. juli kl. 15

12. juli kl. 16

12. juli kl. 17

12. juli kl. 18

12. juli kl. 19

12. juli kl. 20

12. juli kl. 21

12. juli kl. 22

12. juli kl. 23

CREDITS: 

Portrætfoto: Kristian Sæderup

Penselfoto: Mathias Sæderup