Pernille Garde 1

VERDEN I MINE ØJNE af Pernille Garde Stage Art

DATO
22. august kl. 19.00
23. august kl. 19.00
25. august kl. 15.00 & 19.00
STED Teatersalen, William Wains Gade 11, Refshaleøen, Kbh. K – se lokation
HVAD Vandreforestilling
GRATIS – reserver plads
Reserver gratis billet

 

Tag med på en vandring ud i verden, ned i jordbundens fauna og ind i ukendte og usynlige verdener. Følg sporene efter en kvindelig forsker, som var forud for sin tid og senere blev glemt.

”Den stille undrende følelse af lykke, når jeg sad ved mikroskopet og
betragtede livets mangfoldighed i min lille verden.”
Marie Hammer (fra Forsker i fem verdensdele, 1981)

 Verden i mine øjne er en sanselig vandreforestilling og et koreografisk værk, der hylder den genopdagede danske forsker og zoolog Marie Hammer (1907-2002). En kvinde, der gennem et helt liv søgte og fandt en stor sandhed om vores fælles verden. Det er ikke blot et portræt af en unik forsker, men også en alt for velkendt fortælling om en af videnskabens oversete kvinder. Forestillingen sætter fornyet fokus på Marie Hammer og lader publikum opleve naturens forunderlige skønhed gennem hendes blik.

Forestillingen udforsker Marie Hammers livslange studier af mikroskopiske mosmider, der lever skjult under jorden og har afgørende betydning for økosystemer. Marie Hammers dybe fascination af mikrobiologien og hendes dedikation til forskningen fører hende gennem mere end 50 år ud på rejser til alle verdens kontinenter.

Hjemme på arbejdsværelset med mand og fire børn omkring sig undersøger hun tusindvis af indsamlede mosmider under mikroskopet. Over tid fører hun bevis for Alfred Wegeners kontinentaldriftsteori – at alle verdens kontinenter har været samlet i ét superkontinent for mere end 200 millioner år siden, og at kontinenterne siden er gledet fra hinanden til deres nuværende placering. Marie Hammers forskning er enestående, arbejdsindsatsen enorm og forskningsresultaterne epokegørende.

Verden i mine øjne tager publikum med på en fascinerende rejse. Tre dansere undersøger Marie Hammers liv og forskning med nysgerrighed og humor. De springer mellem menneske og mosmide, feltarbejde og familieliv, fortid og nutid og mellem små og store universer.

Varighed: 90 min.

OM MARIE HAMMER

Marie Hammer 1907-2002, zoolog og dr.phil., er en af de første kvinder på de naturvidenskabelige studier på Københavns universitet og bliver magister i 1932. Hun deltager i Knud Rasmussens 7. Thuleekspedition i Grønland i 1933 som eneste kvinde. Hendes forskning i mosmider indledes i 1931, og sideløbende fascineres hun af Alfred Wegeners kontroversielle kontinentaldriftsteori fremsat i 1912. Marie Hammer indsamler mosmider på alle verdens kontinenter i over 50 år og rejser i bl.a. Canada, Island, Nordamerika, Sydamerika, Australien, Tahiti, Bali, Tonga, Ny Guinea, Cambodja, Indien, Pakistan, Iran og Sahara.

På en afsidesliggende eng i Argentina gør hun en sensationel opdagelse. Mosmiden Mucronotrus Nasalis viser sig identisk med individer fra kolde kilder i bl.a. Lapland, Rold Skov og så langt væk som i New Zealand. Marie Hammer udgiver mere end 40 afhandlinger om mosmider. I 1979 udgiver hun sammen med J.A. Wallwork afhandlingen A Review of the World Distribution of oribatid mites in Relation to Continental Drift, der endeligt argumenterer for sammenhængen mellem mosmidernes udbredelse og fastlandenes bevægelser gennem de sidste 200 mio. år og dermed beviser Alfred Wegeners kontinentaldriftsteori.

 

OM KUNSTNEREN

Pernille Garde Stage Art, med kunstnerisk leder og koreograf Pernille Garde, arbejder i grænselandet mellem dans, teater og performance og blander et stærkt fysisk, og detaljeret sprog med fortællende og poetiske universer. Pernille Garde skaber koreografiske værker om den menneskelige eksistens, og undersøger bl.a. emner som tab, kunstneriske skabelsesprocesser, overgreb og krig.
www.pernillegarde.dk

 

PRAKTISK INFORMATION

Verden i mine øjne begynder udendørs som en vandring, inden publikum guides tilbage til Teatersalen, hvor resten af forestillingen foregår indendørs.

 

KREDITERING

Idé, manuskript, koreografi, tekst og iscenesættelse: Pernille Garde
Performere og dansere: Helene Kvint, Lisbeth Sonne Andersen og Tomomi Yamauchi
Dramaturgisk og koreografisk konsulent samt medudvikler: Kasper Daugaard Poulsen
Komponist og lyddesign: Mons Niklas Schak
Scenografi og videodesign: Signe Krogh
Lysdesign: Michael Breiner
Kostumer og rekvisitter: Åsa Gjerstad
Afvikler og produktionsleder: Carl Asmussen
Signaturfoto og grafisk design: Robin Neil Hart. (Fotograf ukendt. Foto venligst udlånt af Marie Hammers børn)
PR/ gruppesalg: Janne Hovmand Storm
Administration: JC – Copenhagen
Producent: Pernille Garde Stage Art – www.pernillegardestageart.dk

Samarbejdspartnere: Metropolis og Helsingør Teater i 2024

Støttet af Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Dansk Skuespillerforbunds Projektstøttemidler og Knud Højgaards Fond.