12. maj: Marcela Lucatelli

TID: 12. maj kl. 10.00-22.00
STARTSTED: Peder Lykkes Vej, København S
KATEGORI: Musiker & komponist
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkingcopenhagen

 

KØBENHAVNS “GHETTOER”: Voicing the invisible other/threat

I øjeblikket bor jeg i Peder Lykkes ‘højhus’ på Amager, som er en del af det, der hedder Urbanplanen. Huset blev bygget i 1971 og var Amagers første højhus. Bygningen har nu betydelige byggeskader, der bl.a. forvitrer betonen, så facader, altaner og konstruktionsdele nedbrydes. Derfor skal højhuset rives ned, siger de. Hvornår det sker, er der ikke nogen, der ved. Jeg har ofte tænkte på alle de usynlige mennesker, der bor i bygningen, som aldrig kommer så meget længere end vores fællesareal, med deres øl og hunde. De kommer fra alle verdenshjørner, tænker jeg efter at have ”shazammet” min nabos musik med frydefuld nysgerrighed. De hilser ofte i elevatoren. Men dem ser jeg aldrig til klassiske koncerter.

Jeg vil gerne stille jer et kunstnerisk spørgsmål om, hvordan vi deler jorden, og om hvem der har lov at være en del af dette “vi”? For hvem ejer egentlig jorden? Hvem har ret til at bevæge sig på den? Og hvem er de kroppe, som slet ikke bør bevæge sig?

“Hvis vi forestiller os politik som en form for krig”, skriver den camerounske filosof Achille Mbembe, “må vi altså spørge: hvilken plads gives livet, døden og menneskekroppen (i særdeleshed den sårede eller slagne krop)? Hvordan indskrives de i magtens orden?”. Mit spørgsmål er, hvad nu hvis disse usynlige kroppe indtog byen? Hvis de med alle deres skævheder og obskure, tystnede kulturer festede Babel’et igennem i det danske offentlige rum?

Det er det jeg i min vandring har tænkt mig at gøre. Med pit-stop i alle nuværende og tidligere officielle ghetto-områder i København.

DOKUMENTATION 12. MAJ

FILM

KL. 10

KL. 11

KL. 12

KL. 13

KL. 14

KL. 15

KL. 16

KL. 17

KL. 18

KL. 19

KL. 20

KL. 21

KL. 22

OM KUNSTNEREN

Marcela Lucatelli er komponist, improvisationsvokalist og performancekunstner. Hun er født i 1988 i Brasilien i en familie med italienske rødder og er siden 2005 bosiddende i Danmark. Komponisten er kendt for sine ”partiturer for grænserne for kroppe og stemme” (The Wire). Hendes produktion kommer fra en performativ tilgang til det øjeblikkelige.

Hendes værker er blevet opført af veletablerede vokalgrupper som DR Vokalensemblet og Neue Vocalsolisten Stuttgart samt avantgarde og eksperimenterende ensembler og musikkollektiver i Europa og Amerika, herunder Apartment House (UK), Bastard Assignments (UK) og Mocrep (USA). Hun har medvirket i diverse festivaler og internationale events såsom Darmstadt Internationale Ferienkurse für Neue Musik, Donaueschinger Musiktage, Nordic Music Days, KLANG – Copenhagen Avantgarde Music Festival, SPOR Festival, Copenhagen Jazz Festival og AllEars Festival for Improvised Music. Lucatelli har i 2019 modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens talentpris.

Marcela Lucatelli Walking Copenhagen Metropolis

 

Foto: Caroline Bittencourt