15. juni / dag: Jakob Draminsky Højmark

TID: 15. juni kl. 05.00-17.00
STARTSTED: Colbjørnsensgade, København V
KATEGORI: Komponist
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkingcopenhagen

DE KNAP SÅ TOMME RUM – EN LOMMEOPERA

 

Min vandring hviler på åbningsfrasen fra den engelske teaterinstruktør Peter Brooks bog ”The Empty Space” fra 1968:

 

I can take any empty space and call it a bare stage. A man walks across this empty space whilst someone else is watching him, and this is all that is needed for an act of theatre to be engaged.”

Jakob Draminsky Metropolis Walking Copenhagen

For præcis 20 år siden arbejdede jeg med et mobilt elektroakustisk operaprojekt baseret på Brooks bog.

 

Dengang var jeg meget optaget af dekonstruktion. Jeg havde klippet vilkårlige ord og sætningsdele ud af de værker, som Brooks nævner i sin bog, komponeret ny musik med dette tekstmateriale og indspillet den med 16 tålmodige operasangere.

 

Optagelserne, som jeg igen klippede op, sendte jeg igennem et computerprogram, der mere eller mindre tilfældigt manipulerede dele af lyden til ukendelighed og lod andre dele stå rå og nøgne.

 

Det nye lydmateriale tog min assistent og jeg så rundt i udvalgte offentlige rum og afspillede over et otte-kanals højttalersystem under titlen aN eMPTY sPACE?

 

Ideen var, at den, der stoppede op, lyttede til de brudte sangstemmer og kiggede rundt, kunne skabe sig sin egen personlige musikdramatiske fortælling på baggrund af hverdagen omkring sig.

 

Her under den danske lockdown genfandt jeg de gamle filer fra projektet og besluttede mig for endnu en gang at lade dem akkompagnere en københavnsk dagligdag.

 

I dag rejser jeg ikke rundt med assistent og et tungt computerstyret højttalersystem, men har overført et nyt miks af de oprindelige optagelser til forskellige små afspillere, der passer i lommen på min jakke.

 

Man vil stadig kunne se mig arbejde i det offentlige rum, men publikum må nok i dag i højere grad skulle stoppe op bag deres skærm, hvis de vil opleve værkets ouverturer, akter, scener og epilog i sammenhæng.

 

Den nye fortælling starter i køkkenvinduet hjemme hos mig selv i Colbjørnsensgade på Vesterbro og slutter foran butiksvinduet i min ven Ole Valdemars atelier på Jyllingevej i Vanløse.

 

Ruten bliver en siksak-tur mellem Vesterbro og Vanløse. Hver fulde time gør jeg holdt sammen med en af Ole Valdemars tegninger ved et udvalgt vindue for at lade mine afspillere akkompagnere dets refleksion af de efterhånden knap så tomme rum, som københavnerne nu atter har kastet sig ud i.

 

I hver af de to til fire minutter lange indslag vil stemmerne fra de små højttalere blande sig med toner og klange fra mit medbragte minimalistiske en-mands-orkester og reallydene i dette øjebliks scenerum.

DOKUMENTATION 15. JUNI

 

 

 

FILM

KL. 05.00

KL. 06.00

KL. 07.00

KL. 08.00

KL. 09.00

KL. 10.00

KL. 11.00

KL. 12.00

KL. 13.00

KL. 14.00

KL. 15.00

KL. 16.00

KL. 17.00

OM KUNSTNEREN

 

Jakob Draminsky Højmark er komponist og musiker med interesse for musikdramatiske fortællinger, lydkunst og improvisation.

 

Draminsky har siden 1980’erne stået bag ti internationale musikdramatiske kammerproduktioner, udgivet flere albums i eget navn og skabt lydspor til en længere række af egne og andres video- og teaterværker.

 

Som udøvende musiker har han, parallelt med sine internationale improvisationsbaserede samarbejder og mange solokoncerter, i en årrække optrådt som side-man for den franske legetøjspianist Pascal Comelade.

 

Draminsky var tilknyttet den eksperimentelle musikscene i Barcelona fra 1990 til 2007 og vandt i 2017 andenpris i Henning Larsen Fondens internationale konkurrence Musik og Arkitektur.

 

Hans live-musik til Holger Madsens antikrigsfilm fra 1918, Himmelskibet, har de sidste par år været opført i Danmark, Japan og Taiwan.

 

www.multisounds.dk/artist-info/gigs/

www.youtube.com/watch?v=T1R1szJK2E8

www.youtube.com/watch?v=c_RsZXShHZk

Jakob Draminsky Metropolis Walking Copenhagen