Himmelstræbende nycirkus i Sydhavnen
Med opHAV har GLiMT i samarbejde med Teatret OM skabt et sanseligt nycirkus-univers, hvor Slusens Bådbyggeris ikoniske kran indtager hovedrollen.
Af Mille Højerslev Nielsen
I et hjørne af Slusens Bådbyggeri med udsigt til Sluseholmen på den ene side og Nokken til den anden side har GLiMT og Teatret OM sat op. Publikum sidder i en halvmåne i sikker afstand fra havnen og den kran, vi erfarer spiller hovedrollen i forestillingen. Maja Romm står ved siden af bådbyggeriets ikoniske kran og slår stille toner an på sin elektriske bas, mens hun i en indadvendt gestus vender blikket mod jorden. Kort efter kommer Päivi Raninen rullende ind på ’scenegulvet’ med sin kuffert med en sådan bestemthed, at det får grus og småsten til at flyve omkring. Hun kigger rundt på os og spørger. “Er båden kommet? Skal I også med?”. Vi er inviteret med på en rejse, og den rejse begynder nu.
GLiMT og Teatret OM har sammen skabt en legende, humoristisk og familievenlig nycirkus-forestilling med et rigt persongalleri. I løbet af forestillingen møder vi musikanten (Maja Romm), der kaster flaskeposter i havnen, som hun selv fisker op og hvis beskeder, hun holder for sig selv. Den højgravide kvinde i polkaprikker (Linnéa Backgård), som stjæler fra de andre på scenen og simulerer en fødsel, når hun bliver taget i at stjæle. Den forpjuskede og altid beskidte kvinde i armygrøn fra top til tå (Päivi Raninen), der rejser rundt med vaskebaljer og vaskemiddel i sin kuffert. Og kvinden fra havet uden sprog (Moa Asklöf Prescott), som stiger op fra vandet i havnen og skal lære, hvordan man er menneske og indgår i en social sammenhæng. Spædbarnet, vi i midten af forestillingen overværer fødslen af, og som binder den brogede gruppe sammen. Selv kranen, der udstøder røg i starten og slutningen af forestillingen og agerer dagligstue og soveværelse for spædbarnet, er mere end blot en rekvisit! Personlighederne og de roller, de spiller og bliver givet i løbet af forestillingen, understøttes af imponerede luftakrobatik, linedans og dans i øvrigt samt brug af rekvisitter og kostumeskift.
Som man kan fornemme af blot persongalleriet, er der mange tematikker på spil i forestillingen. Særligt søgen efter identitet og et fællesskab fremhæves i forestillingen som helhed og i de enkelte performances. opHAV er en fortælling om, hvad det vil sige at være menneske, og hvor svær og ensom tilværelsen kan være. Den fortælling er formidlet på en diskret og yderst sanselig måde.
Forestillingen varede en time, og der blev klappet mellem samtlige performances. Lyset i publikums øjne skinnede om kap med aftensolen.
Tag familien med på tur ud i juni-solen og oplev en forestilling, som giver en helt særlig poesi til Slusens Bådbyggeri og havnen Ved Slusen.
Hvor og hvornår?
Sted: Slusens Bådbyggeri, Ved Slusen 34, 2300 København S
Fredag d. 1. juni kl. 20
Lørdag d. 2. juni kl. 16 og 20
Søndag d. 3. juni kl. 14
opHAV er gratis, og det er ikke nødvendigt at bestille billet.
Fotos fra prøver af Antonella Diana