GRAND ENSEMBLE – Pierre Sauvageot/Lieux publics & Copenhagen Phil

En symfoni for boligblok og orkester – opført af 65 musikere på bygningens altaner
DATO 15. & 16. juni kl. 19.00 og 21.00
STED Emaljehaven, ved Rentemestervej og Rebslagervej, 2400 København NV
GRATIS

 

En dør smækker. En baby græder. En hund gør. Et par skændes. I boligblokkene bor vi side om side, og alligevel kender vi bedst hinanden på disse fragmenter af hverdagslyde.

Som i et dukkehus åbner GRAND ENSEMBLE facaden ind til hjemmene i en boligblok i Københavns Nordvest-kvarter. På hver altan placeres en klassisk musiker. 65 i alt, Copenhagen Phils fulde symfoniorkester. I et 40 minutters orkesterværk komponeret specielt til og med boligblokken fortolker og transformerer musikerne denne kakofoniske lydmosaik af hverdagsliv.

Stemmer fra Emaljehavens beboere, fragmenter af en Bach-fuga, melodiske strygersatser… Barnegråd harmoniseres til melodier. Hundes gøen sætter tempoet. Ringende telefoner mikses til en symfoni. Komponisten Pierre Sauvageot samler alt til et storslået, humoristisk og legende musikdramatisk værk, der vender vrangen ud på en boligblok.

På altanerne har vi alle symfoniorkestrets instrumenter. Strygere, træblæsere, slagtøj, messing, harpe… Men spredt for alle vinde. Melodier rejser fra balkon til balkon, rytmer brydes op på tværs af trappeopgange, og etagerne svarer hinanden med fragmenter af et tema.

Som publikum er du omgivet af symfonien i en femetagers ”wall of sound”. Tag skovturstæppet og familien med, og slå jer ned i græsset. Boligblokken er sat i scene til en uformel og højst utraditionel koncertoplevelse.

OM PIERRE SAUVAGEOT

Komponist Pierre Sauvageot arbejder i et musisk univers med elementer fra improvisationsmusik, lydkunst, elektronisk og klassisk musik. Han har siden 2001 været leder af Lieux publics, det nationale franske center for kunst i det offentlige rum baseret i Marseille. Han var senest i København under Metropolis 2011 med HARMONIC FIELDS på Amager Strand. En gigantisk installation med 500 vinddrevne instrumenter, som blev set af over 10.000 københavnere. GRAND ENSEMBLE er hans nyeste værk, der igen sammenfletter den klassiske musik og storbyens hverdag. GRAND ENSEMBLE har været opført i Paris og Marseille i 2017, mens opsætningen her i København er første opførelse uden for Frankrig.
www.lieuxpublics.com

OM COPENHAGEN PHIL

Copenhagen Phil er hele Sjællands symfoniorkester, grundlagt i 1843 i Tivoli. Ved siden af deres traditionelle orkestervirke gør de en stor indsats for at bringe den klassiske musik i kontakt med befolkningen uden for koncertsalen og gennem anderledes koncertformer. Bl.a. med flash-mobs, virtual reality, koncerter for børn, samarbejder med rytmiske musikere… og fra en boligbloks altaner.
www.copenhagenphil.dk

OM EMALJEHAVEN

Emaljehaven i København NV består af 187 lejligheder fordelt på andelslejligheder, almennyttige boliger og ejerlejligheder, der huser i alt ca. 500 beboere.
www.emaljehaven.dk

ANMELDELSER

“’Grand Ensemble’ er et rigtigt, ordentligt og grundigt skrevet stykke kompositionsmusik, hvor Pierre Sauvageot har arbejdet lige så meget med de på forhånd optagne lyde af stemmer, dørklokker og hundegøen som med abstrakte toner. Det hele blev brugt som musikalske temaer og motiver, og til sidst samlede en masse af motiverne sig endda i en opsummerende finale, der havde været Sauvageots landsmand César Franck eller en af 1800-tallets andre store romantiske komponister værdig. Tilsat sol, rosé og et lydhørt publikum var opførelsen en klar succes.”
     Politiken

“Enkelte dykkende måger gled med på musikken, de ikke indlogerede hunde gøede fra deres højttalere, en sakrosankt vuggesang fra vores kulturskat listede sig ind. Livets ukuelighed gnistrede med en anet tango. Og som en lammesky passerede et strøg af Bachs Kunst der Fuge, mens solen færdigpenslede den lange vestfacade… Sansernes rus var i Nordvest.” Weekendavisen

Varighed: 40 min.
Anbefales fra:
alle aldre

CREDITS

Komponist: Pierre Sauvageot
Scenografi: Jany Jérémie
Partitur: Nadine Estève
Computer-komposition: Guillaume Bonnet
Lydindsamling: José Arméviel
Orkesterprøver: Samuel Jean
Produktion: Elodie Sannier
Produktionsleder: Alexandre Pax
Lydproduktion: Drazan Kuvac
Særlig tak til chefdirigent for Musicatreize, Roland Hayrabédian, og til direktør og forfatter Philippe Carrese for at lytte med
Grand Ensemble er en produktion af Lieux publics, CNAREP (national centre for artistic creation in public space) og pole européen i samarbejde med Copenhagen Phil.
Fotos: Kim Matthäi Leland

Støttet af In Situ og Bispebjerg Lokaludvalg

       

This performance has received a production aid by the IN SITU ACT project, co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union