Birgitte Lyregaard Walking Copenhagen

21. juni: Birgitte Lyregaard

TID: 21. juni kl. 10.00-22.00
STARTSTED: Bragesgade, København N
KATEGORI: Vokalist / komponist
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkingcopenhagen

 

ET STED FOR STEMMEN

 

“Et sted for stemmen” er en vandring i håbets tegn. Med drømmene sammenflettet, erfaringen superplettet og øret på stilk i bagagen tager jeg på en pilgrimsfærd for at finde ly i lyden. Er der et sted til stemmen – et offentligt site, måske udendørs, hvor den akustiske stemme har hjemme? Hvor klangen kastes tilbage og balancen i fugt, resonans, tæthed og tomhed kan tegne det omrids af min krop, som jeg længes efter at høre?

 

En sublim akustik er, hvad jeg leder efter. Men ud fra intuitionen. Jeg leder efter en slags tomhed, der længes efter at fyldes med lyd. Og efter lyd, der kan blandes med stemme.

 

Jeg lægger et spor: Et kryds med kridt viser efterfølgende forbipasserende, hvor den usynlige, soniske skat ligger gemt. “Syng her”, skriver jeg på stedet. Og fortsætter min vandring. Min rute er delvist planlagt, men den er uofficiel og rummer plads til afstikkere. De timelige nedslag kan have karakter af improviserede mini-koncerter, med stemme og objekter – på de akustiske hotspots eller på steder, hvor jeg vil “spille” på byen. Jeg deler måske et sted en fortælling fra min akustiske fortid – hentet op og belyst af øjeblikket.

 

Et lyd-digt kan fungere som indledende opråb til sitets akustik og blive det objektive lakmuspapir, urmenneskets orienteringsplatform, der sparker improvisationen mellem mig og stedet i gang.

 

Jeg laver altså et akustisk kort over byen. Indtegner de gode steder. Fotograferer mine kridtkryds undervejs. Jeg undersøger klang og akustik – hvad kan de, hvad gør de ved os?

 

Det er en begyndelse. Et initiativ. En invitation til at fortsætte. Eller til at forandre… Lige nu, hvor hverdagens trommer så småt begynder at lyde igen, er der grund til at huske vores momentum for sansning. Til at få det med ind. Måske stederne og deres klang kan blive katalysator for en overraskende vej frem. Måske de kan kaste os tilbage. Til os selv. Som et ekko.

DOKUMENTATION 21. JUNI

FILM

KL. 10.00

KL. 11.00

KL. 12.00

KL. 13.00

KL. 14.00

KL. 15.00

KL. 16.00

KL. 17.00

KL. 18.00

KL. 19.00

KL. 20.00

KL. 21.00

KL. 22.00

OM KUNSTNEREN

 

Birgitte Lyregaard (f. 1973) er improviserende, eksperimenterende vokalist og har arbejdet med stemmen og opfattelsen af lyd siden altid. Hun blander i sit udtryk elementer som poesi, imitation, klangfarver og enhver lyd og støj, som stemmen kan producere. Og er i de seneste år også begyndt at benytte diverse objekter og materialer såsom percussion, klokker, sten, træ og metal som klanggivere. Alt dette har hun med sig i sine mange forskellige musikalske samarbejder og sir det på scenen igennem et filter af tilstedeværelse og lydhørhed.

 

Hun er pladeaktuel med albummet “Cinemateria” med trioen Thou Sonic Friend og et nyt album indspillet live med Dörner/ Lea/Lyregaard er i støbeskeen. Birgitte har været aktiv på den europæiske og danske eksperimenterende scene i over 17 år. Hun har skrevet, komponeret og turneret med koncertfortællinger og har ofte arbejdet tværkunstnerisk med dans- og teaterrelaterede improvisationskoncepter. Oprindeligt er hun uddannet jazzsanger fra konservatorierne i Haag og Rotterdam og blev herudover i 2017 certificeret klangpædagog fra Lichtenberg-instituttet i Tyskland.

 

www.birgittelyregaard.dk

Foto øverst: Den Rytmiske Højskole, foto@ hjh.dk