10. maj: Annette Skov

TID: 10. maj kl. 12-24
KATEGORI: Billedkunstner
DOKUMENTATION: Se nedenfor

Annette Skov - Walking Copenhagen - Metropolis

Hjælpepakke for heden

I 1857 byggede eneboeren, den halvadelige Johanne Frederikke Rist, sin hytte i et hedeområde uden for Ikast og boede der i 23 år. Når hendes familie ville se hende, tog hun sin kjole på og vandrede de 13 km fra hytten til Herning. I 1930´erne opkøbte min oldefar landområdet, opdyrkede det, anlagde plantage, men skænkede også 55 hektar med lyngbevoksning til Herning Kommune. Skov Olesens Plantage hedder det fredede område. I sommeren 1967 gik jeg min første tur på heden netop der sammen med min morfar. Den 5. november 2011 skabte jeg Refshaleheden, Københavns første hedelandskab oven på de rester af jern, beton og historie, som skibsværftet Burmeister & Wain efterlod på den ældste del af Refshaleøen.

 

Refshaleheden er nødlidende. Derfor begynder jeg min vandring der. Heden skaber min rute. Jeg begynder på heden, og jeg slutter på heden med en hedensk midnatsmesse.

 

Min rejse er en hjælpepakke for heden, som jeg vil forsøge at reaktivere, udbrede og sprede. Fremkalde og dele. Jeg vil lede efter hede. Jeg vil dele hede. Heden var engang den almindeligste naturtype i Danmark. Jeg vil åbne et vindue tilbage til den natur og dele det landskab, jeg kender, med andre. Det er en gestus at bære et landskab frem og introducere til det. Det er ude af mine hænder. Det er i dine hænder.

 

Du kære brune hede, du er min barndoms eventyr, skrev digteren Jeppe Aakjær i 1909 i teksten Hedevandringer, et poetisk forsvar for den jyske hede, der allerede på det tidspunkt var i stærk tilbagegang på grund af opdyrkning og tilplantning. Teksten er en vandring, ordene skaber landskabet.

 

Jeg tror, at vi bærer vores landskaber med os i bevidstheden. At historier og erindringer smelter sammen med landskaberne. Og at de første landskaber, vi møder, lægger sig bag ved bevidstheden, og spræller, sitrer og rører på sig, når noget kalder. De er prentet for altid i vores krop. For mig var det første landskab heden.

 

Heder kommer, og heder går. Nu går jeg.

DOKUMENTATION 10. MAJ

Foto: Annette Skov

 

Video

Kl. 12

Kl. 13

Kl. 14

Kl. 15

Kl. 16

Kl. 17

Kl. 18

Kl. 19

Kl. 20

Kl. 21

Kl. 22

Kl. 23

Kl. 24

Annette Skov - Walking Copenhagen - MetropolisOM KUNSTNEREN

Jeg er optaget af at undersøge forholdet mellem steder, mennesker og historier. Jord, ord, skov. Landskaber, fortællinger og glemsler. Mine udtryksformer spænder over bøger, fotos, video, stedsspecifikke vandreperformances og aktioner, og jeg arbejder ofte med naturmaterialer, f.eks. lyng, sand, jord, alger og ukrudt. Jeg har skabt Københavns første hedelandskab; 100 kvadratmeter jysk hede installeret på Refshaleøen, og med base i mine campingvogne Apollo og Safari har jeg samlet og videregivet historier i mange lande. Jeg har udstillet i Danmark, Island, Østrig, Ungarn, Spanien og Sverige og vandret i Danmark, Norge, Rumænien og Taiwan.

 

Jeg er født i 1965 i Herning, uddannet i sprog, litteratur og kunsthistorie, medlem af BKF og en del af kunstnergruppen Efterkommere, der samarbejder om kunstnerisk at synliggøre kvinder, som er skrevet ud af historien, aldrig blev skrevet ind i den, eller som historien blot bringer os ensidige og undertrykkende vidnesbyrd om.

 

www.annetteskov.dk

Annette Skov - Walking Copenhagen - Metropolis

X