Sophie Dupont Walking Landscapes Møn

Walking Landscapes Møn – refleksioner

How do you imagine the landscapes of the present, past and future? …var det spørgsmål, der sendte 10 kunstnere afsted i 10 dage på rejse ind i Liselund Have og Klinteskoven på Møn. Det var generelt fortiden, der blev nærværende for dem, og de lod den tale: Gennem sten, gennem ånder, gennem arkitektur, gennem historiske guider, gennem jordlag, gennem månen…

Blev publikum foran deres computer nærværende? Fik de lyst til at vandre og rejse med ind i fortidens landskab? Fandt de kunstnernes link – deres skov og deres have? Måske.

af Christina Louise Jørgensen

Jeg havde øjeblikke af nærvær foran min computer, hvor kunstnerne evnede at formidle deres visioner æstetisk. F.eks. ét øjeblik, hvor Ole Knudsen med tindrende øjne og varm stemme fortalte om Calmettes køkken i slutningen af 1700-tallet (Bettina Camillas walk), – ét øjeblik, hvor Georg Jagunovs “ånder” duvede i slowmotion i træerne, – ét, hvor Sophie Dupont forsvandt i det hul i jorden, som hun selv havde gravet – og ét, hvor Rose English foran den Kinesiske Pavillon satte datidens kineseri ind i en global kontekst og beskrev, hvordan datiden både elskede kinesisk æstetik og samtidig hadede den. English beskrev, hvordan britiske og franske tropper i 1860 destruerede pagoder, pavilloner og det gamle kejserlige sommerpalads i Beijing, ved afslutningen af den anden opiumskrig i Kina.

 

Georg Jagunov Walking Landscapes Møn

Walking Landscapes Møn er nu “forsvundet” i dybet af informationer, der hvert nanosekund strømmer i ubegribelige “mængder” gennem kabler og lagres i store datacentre. Optagelserne af de 10 kunstnere, de 10 vandringer i 10 dage på Møn og Liselund Have den 21.-30. juli 2021 er nu lagret i et datacenter, måske på Island, til evig tid? Men de 10 kunstnere var der – og de havde et nærvær og en umiddelbarhed medieret gennem håndholdt kamera og facebook, som man kunne følge og gribe i øjeblikket.

Projektet levede i en “spænding” mellem vandring, som par excellence er nærvær i landskabet og facebooks samtidsfællesskab mellem mennesker i nuet.

 

Se de 10 vandringer for Walking Landscapes Møn her.

Foto: Thomas Gunnar Bagge