VIVE LA DANSE! 1987

Festivalen, arrangeret i samarbejde med Århus Festuge som led i det dansk-franske kulturår, var KITs første samlede dansefremstød. Fem af Frankrigs førende dansekompagnier var inviteret for at vise bredden, kvaliteten og særpræget inden for den kunstart, der på mindre en 10 år havde gjort Frankrig til Europas førende dansenation.

Jean-Claude Galottta, fransk dans’ daværende ukronede konge, og hans kompagni Emile Dubois satte kærligheden og erotikkens forførende trekant på scenen i en lystig blanding af dans, musik og skuespil. Mark Tompkins og hans IDA inviterede publikum med på en multimedierejse ind i det mandlige, kvindelige og menneskelige univers, mens l’Esquisses koreografpar, Joëlle Bouvier og Régis Obadia i en vekslen mellem voldsomme kast og spring og lyriske løft førte os ind i rituel, instinktiv virkelighed. Den helt unge Angelin Preljocaj med en strengt stilistisk, minimalistisk koreografi om arbejdets helte, der ofrer sig for et system, blev af Henning Jørgensen i Information betegnet som “den mest varierede og strukturelt minimalistiske koreografi, jeg har set” og af Georg Andresen i Aarhus Stiftsidende som “En åbenbaring”.

MARK TOMPKINS (IDA)

 

Festivalen gav et fremragende modbillede til den amerikansk dominerede gæstespilsscene i Danmark og var derved en vigtig inspirationskilde for det professionelle dansemiljø. Den nåede dog langtfra nåede op på det forventede publikumsantal, hverken den smukke Gasbeholder eller de lige så smukke anmeldelser kunne tiltrække mange andre end dansens “hårde kerne”.

Festivalen gav desuden – i særdeleshed takket været dens store gennemslagskraft i medierne – næring til den standende debat om kultureksport- og import. Den franske dansefestival var jo også et konkret resultat af et landskonsekvente og modige kulturpolitik, og man nærede det forfængelige håb, at den ville medvirke til at overbevise danske politikere, kulturformidlere og sponsorer om, at det kan lade sig gøre at profilere sit lands kultur med unge
nyskabende kunstnere.

En ny kunstform: Dansevideoen

Vive la danse! var en anledning til at præsentere et omfattende program med den nye kunstform – dansevideoen – der blev en øjenåbner for danske koreografer i København som i Århus. At kameraet var et element på lige fod med dansen, åbnede nye muligheder, som en række franske videoaster som Charles Picq og Luc Riolon udviklede virtuost i disse år.

Finansiering og samarbejdspartnere

Festivalen blev støttet af Fonden Danmark-Frankrig, Det franske Udenrigsministeriums l’AFAA Association Française d’Action Artistique i samarbejde med Air France og Rhône Poulenc og arrangeret i samarbejde med Institut Français og Espace Danse (Jean-Louis Badet), Det Danske Selskab i Frankrig, Albertslundhuset og Filmværkstedet i Århus.
_________________________________________________

“For hvad vi har fået med disse gæstespil, er et tværsnit af et dansemiljø i rivende udvikling … Vi har fået lov til at tage del, mens tingene var på vej – ikke da de var gravsat og forbi …Ved denne lejlighed har KIT tegnet sig for et initiativ i første plan – en ægte pionerindsats. Skam få dem, der ikke måtte forstå at sætte pris derpå.”
Henrik Lundgren, Politiken

MARK TOMPKINS (IDA)

VIVE LA DANSE!
4.-18. SEPTEMBER 1987

Fransk Danseteater Festival Arr. i samarbejde med Århus Festuge som led i “Kulturfremstødet Danmark-Frankrig”

 

GROUPE EMILE DUBOIS
Les Louves & Pandora (1986)
KOR. Jean-Claude Gallotta
MUSIK Henry Torgue
SCEN./KOST. Léo Standard
LYS Manuel Bernard
Århus Stadionhallen, 7. september
Østre Gasværk, 9. & 10. september

 

COMPAGNIE L’ESQUISSE
Le Royaume Millénaire (1985)
KOR. Joëlle Bouvier & Régis Obadia
MUSIK Jacques Lejeune, Antonio Vivaldi, Richard Strauss
SCEN./LYS Marc Oliveiro
KOST. Dominique Roux
Århus Stadionhallen, 11. september
Østre Gasværk, 14. & 15. september

MARK TOMPKINS (IDA)
Trahison: Men, Women, Humen (Trilogi 1984-1985)
KOR. Mark Tompkins
MUSIK Hélène Sage
SCEN. Felix Perrotin
LYSDESIGN Françoise Michel
AUDIOVISUEL TEKNIK Alain Longuet
Århus Stadionhallen, 9. september
Albertslundhuset, 12. & 13. september

 

LYON OPÉRA BALLET
Cendrillon (1985)
KOR./ISC. Maguy Marin
MUSIK Serge Prokofiev
SCEN./KOST. Monserrat Casanova
MASKER Monique Luyton
LYS John Spradbery
Århus Stadionhallen, 4. & 5. september

COMPAGNIE PRELJOCAJ

A nos Héros (1986)
KOR. Angelin Preljocaj
MUSIK Marc Kahnne, Katchaturian
SCEN./KOST. Annick Goncalves
LYS Jacques Chatelet
Århus Stadionhallen, 13. september
Østre Gasværk, 17. & 18. september