Walking landscapes Vejle Tove Vestmø

16. oktober: Tove Vestmø / Walking Landscapes Vejle

TID: 16.okt 2021 kl. 06.00-18.00
KATEGORI: Performance 
RUTE: Fra Grejsdalen til Beddingen, Vejle Fjord
DELTAG: Du inviteres til at deltage ved at møde op med en spand og vær med til at bære og ære vand. Vær med i en kortere eller længere distance mellem kl. 9-17. Alle kan deltage uden tilmelding. Se nedenfor, hvor du kan støde til vandringen. 
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkinglandscapes

 

VAND

I 1876 flyttede min oldefar Hans Hansen Møller fra Nordals, der var blevet tysk som resultat af krigen 1864, til Vejle. Oldefar var møller af profession og købte bl.a. Vejle Mølle – en vandkraftmølle, som lå midt i byen. I alt drev han 3 møller i Vejle og Grejsdalen.

I industrialiseringens ånd om vækst, udvikling og optimal udnyttelse af ressourcer ombyggede han Vejle Mølle til dampdrift i 1883. Vejle Dampmølle var et vellykket foretagende med rigtig gode driftsresultater, som beskrevet i Oldefars dagbøger. Dagbøgerne fortæller om vandkraften i Grejs Å og Mølleåen i samspil med vand, vind, vejr og liv. 

En af konsekvenserne af industrialiseringens aggressive fremfærd er klimaændringer med ekstrem nedbør, varme og oversvømmelsesrisiko. Den nyeste klimarapport fra FN siger, at det er utvetydigt, at klimaændringer regionalt og globalt skyldes menneskelig påvirkning. Vejle Kommune har udarbejdet klimamål, heri klimaplan og risikostyringsplaner for oversvømmelser, her er ådalene og fjorden centrale.

Intet liv uden vand. Vand er tåge, damp, is, skyer og sne. Det er vejr, mad, elektricitet. Dråber, pytter, energi og det flyder gennem kroppen. Pibler i bække. Bølger slår mod kysten, bruser frem fra jordens hulrum i en evig rullende strøm. Vandkraft. Vand klæder jorden i blåt, nærer jordens grønhed og menneskeliv. Vand indvier liv. 

Denne 12-timers-vandring VAND er en udforskning af relationen mellem menneske og vand, en hyldest til vand, en refleksion over vand og bæredygtighed. Tove vil bære vand på vandringen fra Grejsdalen til Beddingen, Vejle Fjord. Undervejs læser Tove fra sin oldefars dagbog om vind, vand, vejr og liv.

DU KAN STØDE TIL VANDRINGEN FØLGENDE STEDER: 

  • Kl. 9: I Grejsdalens Efterskoles have går en lille træbro over Grejs Å. Vi mødes på træplatformen.
  • Kl. 10: På broen over Grejs Å, hvor Munkevej støder til Ny Grejsdalsvej.
  • Kl. 11: Ved bænken på det grønne græs, hvor Grejs Å løber under Gormsgade.
  • Kl. 12: Abelones Plads, hvor Grejs Å deles i Mølleåen og Omløbsåen. 
  • Kl. 13: Vestergade nr. 17 C inde i gården. 
  • Kl. 14: Nørretorv på trappeområdet mellem Café Uranus og St. Thomas Apotek. 
  • Kl. 15: Hvor Vissinggade krydser Dæmningen ved Steakeriet, og Mølleåen løber ned under jorden; 
  • Kl. 16: En lille grøn plæne bagved Sønderåparken, her løber Mølleåen ud i Vejle Å.
  • Kl.17: Vejle Å krydser Gammelhavn/Sjællandsgade. Vi slutter kl. 18 ved Beddingen, Vejle Fjord.

OM KUNSTNEREN

Tove Vestmø er scene- og performancekunstner og kandidat i Teater- og Performancestudier. Tove afsøger og udvikler sin performancekunst i den tværæstetiske sfære; med skulpturel kunst, musik, poesi og dans. Værkerne er ritualer og meditationer over, om og i naturen, mennesket inkluderet. Relation og tid er både tema, kvalitet og udforskningsfelt. Walking Landscapes ‘Vand’ er en ny 12 timers vandring i familie med værket ‘Repetition’ – en 12-timers vandring med en gren.

 

DOKUMENTATION

VIDEOSAMMENDRAG

VIDEOS – de 13 nedslag

16. okt. kl. 6

16. okt. kl. 7

16. okt. kl. 8

16. okt. kl. 9

16. okt. kl. 10

16. okt. kl. 11

16. okt. kl. 12

16. okt. kl. 13

16. okt. kl. 14

16. okt. kl. 15

16. okt. kl. 16

16. okt. kl. 17

16. okt. kl. 18

Topfoto: Jonas Normann
Foto af Tove ved dagbog: Britta My Tomsen
X