Lilibeth Cuenca Rasmussen Musling Metropolis København 2022

Musling / Renæssance Spind – af Lilibeth Cuenca Rasmussen

Performativ genfødsel af Rådhuspladsens musling
AFHOLDT: Tirsdag 9. aug. / kl. 5.30-8.00: optegning af Rådhuspladsens Musling / kl. 12.00-15.00: healing af pladsen med muslingeskaller  / kl. 15.00-19.00: rituel uddeling af skaller
STED: Københavns Rådhusplads
HVAD: Performanceaktion
GRATIS

 

Som kvinden i Botticellis berømte renæssancemaleri af Venus’ fødsel dukker hun frem af en stor muslingeskal. Performancekunstner Lilibeth Cuenca Rasmussen indtager Københavns Rådhusplads i sin voluminøse tylkjole og byder forbipasserende inden for i sin skal.

Rådhuspladsen plejede at være en musling. I sin oprindelige form, tegnet af den renæssanceinspirerede arkitekt Martin Nyrop, var pladsen foran Rådhuset en muslingeskal. Muslingen som symbol på genfødsel, frugtbarhed og den evige rejse.

Som en rituel, arkæologisk udgravning genopliver Cuenca den oprindelige plads ved at genoptegne muslingen, og som muslingemoderen deler hun ud af sine skaller til forbipasserende.

Lilibeth Cuenca Rasmussen Musling Metropolis København 2022Anledningen er, at Rådhuspladsen står foran endnu en af sine utallige (udskældte) transformationer. I årenes løb har pladsen stået model til alverdens arkitektoniske eksperimenter og behov – en beskyttelsesbunker, en busterminal, en metro. Allerede i 1943 forsvandt muslingen, og pladsen har aldrig rigtigt fundet sin egen identitet. Og den 22. august begynder et nyt byggeprojekt. Rådhuspladsens springvand.

Lilibeth Cuenca Rasmussen Musling Metropolis København 2022

VOR TIDS RENÆSSANCE

Akkurat som man i Renæssancen frisatte sig fra Middelalderens stramme dogmer, er det tid til en genfødsel. Et paradigmeskift. En renæssance for Københavns Rådhusplads og for os alle.

I denne tid, hvor vi søger fodfæste midt i alverdens strømninger og udfordringer – en pandemi, klimaforandringer, metoo, queering, Black Lives Matter, dekolonialisering – er der plads til at føde frigørende idéer og skabe nye holdepunkter.

Lilibeth Cuenca Rasmussen har skrevet et manifest for vores tid, der kan læses i Politiken den 24. august. Manifestet bliver 9. aug. levende, når hun kropsliggør muslingen og deler ud af sine tanker indlejret i de hundredvis af skaller – som små bidder af genfødselspoesi.

Performanceaktionen 9. aug. gennemføres i samarbejde med Politikens Forhal og er samtidig optakt til udstillingen ”Renæssance Spind” af Lilibeth Cuenca Rasmussen, der kan opleves i Politikens Forhal 24. aug.-29. okt.

Lilibeth Cuenca Rasmussen Musling Metropolis København 2022

OM KUNSTNEREN

Lilibeth Cuenca Rasmussen er født i Manila, Filippinerne, og bor i København. Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi København og er udover sit virke som udøvende kunstner professor i tidsbaseret og performancekunst på Kunstakademiet i Bergen.

De tilbagevendende tematikker i Cuencas værker er identitet i forhold til køn, etnicitet og tro perspektiveret i en social-kulturel kontekst. Værkerne udspringer fra performance og materialiserer sig i andre medier såsom video, foto, maleri og skulptur.

Cuenca engagerer sig ofte i tværæstetiske samarbejder med musik, dans, design, m.m. Værkerne konfronterer og engagerer. Hun bruger kroppen, også sin egen, direkte som redskab og medie i mange værker.

Lilibeth Cuenca Rasmussen Musling Metropolis København 2022Fotos: Marine Gastineau (1), Finn Frandsen/Politiken (2-5)