12. sept.: Lars Bom / Walking Landscapes Roskilde

TID: 12. sept. kl. 09.00-21.00
KATEGORI: Fortælling
RUTE: Fra Vindinge til havnen og videre til Kællingehaven, Sct. Hans Vest og endelig Boserup Skov. Se mere nedenfor om rute og program.
DELTAG: Du kan vandre med kl. 12.50 ved Folkeparken i Roskilde og kl. 18 i Boserup Skov til Lerskrænten. Se info nedenfor, og download kort.
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkinglandscapes

 

OMVEJE I ROSKILDE

Hvordan påvirker landskaber og geografier, som vi lever i, vores indre mentale rum? Og omvendt? Hvilke historier skaber de?

Som skuespiller og privat har jeg altid interesseret mig for, hvordan den menneskelige psyke bøjer sig og indretter sig efter de ydre geografiske omstændigheder og de sociale og kulturelle omstændigheder. Hvordan vi længes, elsker, holder ud, rækker ud, bryder mønstre, bryder sammen, finder vej. En livstidsfange, en kosmopolit, en landmand, en digter, en bybo, en kasseekspedient, en sælger, en krigsflygtning, en pensionist.

Digtere og forfattere har altid skrevet med udgangspunkt i deres personlige præferencer for kultur og natur. Men hvor meget er selvvalgt og hvor meget er nedarvet? Alle fortællinger er et samspil mellem psyke, geografi og kulturel og social arv.

Hvad betyder det for os danskere at bo som vi bor og leve som vi lever? Og hvilken betydning har klimaforandringerne og nu senest den globale pandemi haft for danskernes personlige forhold til natur og by? Kan vi finde den respekt frem for naturen som den har så desperat brug for, eller er den blot endnu en forlystelse for os?

I Walking Landscapes vil jeg undersøge dette. Med i rygsækken på min vandring har jeg en håndfuld gode historier, som jeg vil fortælle undervejs, der beskriver samspillet mellem geografi og psyke. Men jeg vil også opsøge mennesker og landskaber på min vej, som kan skabe nye historier.

 

Jeg ønsker at tage min vandring i Roskilde Kommune, da jeg har fået et tættere og tættere forhold til byen og området. Min kæreste, musiker Eva Mallings far var den navnkundige violinist og kapelmester Henrik Sachsenskjold, som boede i hjertet af Roskilde. Hans far var byens første taxachauffør, som blandt andet kørte fast for forfatteren Gustav Wied. Eva arbejder på Roskilde Musiske Skole på 18. år, og jeg selv har i løbet af de seneste 5 år et øget kulturelt samarbejde med aktører i Roskilde Kommune.

Udstyret med kamera og mikrofon vil jeg i Walking Landscapes selv fortælle og performe, men også møde mennesker og gå i dialog med dem, noget vil være spontant og noget aftalt på forhånd. Kendte og mindre kendte personer fortrinsvis fra Roskilde og omegn. Ud af det kommer en lydfortælling og en film som dokumenterer vandringen. Vandringen slutter på Skrænten i Boserup Skov i skumringen, hvor jeg med aktører fra Roskilde Musiske Skole vil opføre en finale i skæret af fakler og bål. Et hold af børn, der danser og bevæger sig, som ildfluer, og et eller flere kor, både børn og voksne. Og publikum og pårørende inviteres til at være med til min finale på vandringen, som vil simulere dyrs og naturens bevægelser og lyde i de skiftende årstider i Danmark. Afslutningsvis synges vi en fællessang akkompagneret af lærere fra Roskilde Musiske Skole, bassist Eva Malling og guitarist
Rune Højmark. Når publikum og familier har kastet faklerne i bålet og er gået hjem, vil Eva, Rune og jeg sidde om et bål og spille lidt musik i natten.

RUTE & PROGRAM

Start klokken 09.00 ved Lundebjerg Allé i Vindinge, som i jernalderen var et handelscentrum for hele Sjælland. Jeg mødes med museumsinspektør Ole Kastholm. På vej tilbage fra Vindinge har jeg fra klokken 10.15 en samtale med Eva Diekmann, som arbejder med bæredygtig turisme. Vi mødes i grusgraven på den anden side af Vindingevej. Kl. 11.30 tilbage i byen møder jeg ved Vikingeskibsmuseet Bjørn, der er naturvejleder i Roskilde. Sammen går vi først ud i Kællingehaven og derefter kl. 12.50 videre mod Folkeparken, hvor der afholdes Naturens Dag, (som tilfældigvis afholdes netop denne dag). Du er velkommen til at møde mig her. Kl. 13.30 vandrer jeg alene videre mod Sct. Hans Vest, hvor jeg kl. 14.00 møder en syrisk flygtning, Mihan Omer, og vi taler om det at bo i et krigslandskab og om kontrasten mellem Syrien og Danmark i natur og landskab. Kl. 16.00 mødes jeg med forfatteren Thomas Boberg, også i Sct Hans Vest. Vi vandrer sammen mod Boserup Skov. Kl. 18.00 kan du igen vandre med mig. Jeg mødes med børn og forældre med tilknytning til Roskilde Musiske Skole, og sammen vandrer vi igennem Boserup Skov ud til Lerskrænten, hvor der er opført en bavn på stranden foran skrænten med hjælp fra spejderleder fra Det Danske Spejderkorps Brian Petersen. Vi synger fællessange og improviserer over naturens lyde og bevægelserne i landskabet. Til sidst tænder vi bavnen og står om den og snakker. Kl. 20.30 senest siger vi farvel til de sidste. Jeg afslutter vandringen klokken 21.00 i selskab med musikerne Eva Malling og Rune Højmark omkring resterne af den brændende bavn. Solen står op 6.36 og går ned 19.35.

Hver hele time livestreamer jeg.

Se kort med punkterne markeret her.

 

OM KUNSTNEREN

Lars Bom, f. 1961, er skuespiller uddannet fra Statens Teaterskole 1985. Lars Bom har fra midten af 1980’erne været periodevis ansat ved en række teatre og har medvirket i et varieret repertoire fra Sam Shepards Den sultende klasses forbandelse (Gladsaxe Teater 1986) til Jokum Rohdes Det virkelige liv(Kaleidoskop, 1996), musicalen Rent (Gladsaxe Teater 2000) og Lars Noréns Dæmoner (Kaleidoskop 2001).

Lars Bom fik et populært gennembrud på TV 2 i Strisser på Samsø (1995-98), fulgt op i DRs Edderkoppen(2000) og Rejseholdet(2000-02). Siden har han startet sit eget produktionselskab, udgivet bøger og holder foredrag.

Fra Lense-Møller, Bjørn: Lars Bom i Den Store Danske på lex.dk. Hentet 11. august 2021 fra https://denstoredanske.lex.dk/Lars_Bom

DOKUMENTATION

VIDEOS

12. sept. kl. 9

12. sept. kl. 10

12. sept. kl. 11

12. sept. kl. 12

12. sept. kl. 13

12. sept. kl. 14

12. sept. kl. 15

12. sept. kl. 16

12. sept. kl. 17

12. sept. kl. 18

12. sept. kl. 19

12. sept.. kl. 20

12. sept. kl. 21

CREDIT: 

Inger Rønnenfeldt

X