FIND LANDSKABET I BYEN

Ordet landskab minder os oftest om bølgende bakker, åbne marker og skove – og tænkes som et sted, hvor vi kan lade op, falde til ro og sætte tempoet ned. Landskab findes dog også i byerne blandt bygninger og vejnettet, men for det meste får vi ikke øje på det. En hverdagsrute i byen kan blive forvandlet til en opdagelsesrejse, hvor hidtil usete landskaber og detaljer findes.

 

Hvor

Find en rute langs en vej, der plejer at tage dig ca. 10-15 minutter at gå. Gerne en rute, du kender godt i forvejen.

 

Hvad skal du gøre

Du skal vandre alene og fokusere på oplevelsen af at gå og på det, ruten byder på. Sæt mindst en halv time af til vandringen, da du skal skrue tempoet ned, finde et roligt tempo, et åben sind og slippe alle sanserne løs. Træk vejret.

 

Læg mærke til detaljerne med alle sanser, mens du går. Få blikket til at zoome ind. Spids ørerne. Hvordan føles det at gå på brosten, fliser, asfalt, græs? Og hvordan møder forskellige materialer hinanden? Selvom du har gået ruten før, så lad en anden oplevelse af denne rute træde frem. Lad rutens hemmeligheder åbenbare sig.

 

Når du er færdig med vandringen, kan du dvæle lidt længere i denne langsommere og måske meditative tilstand, du er kommet i, og reflektere over, hvordan ’landskab’ fandtes – og føltes – i selv den mest bymæssige sammenhæng. Og om der opstod nye måder at opleve det, du kendte i forvejen.

 

Koncept: arkitekt/urbanist Shelley Smith
www.metropolis.dk/shelley-smith-aarhus

 


Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – Performing Arts Platform, Aarhus Litteraturcenter/LiteratureXchange og Dokk1 med støtte fra Aarhus Kommune.

 

Foto: Shelley Smith