Doris Uhlich Habitat Metropolis København 2023

Den nøgne krop er politisk – interview med koreograf Doris Uhlich

Koreograf Doris Uhlich fortæller om sin forestilling under en site-inspection på Refshaleøen forud for HABITAT.

Læs uddrag nedenfor, eller se det fulde interview her:

“I København vil jeg arbejde på Habitat her på Refshaleøen, som er meget interessant, fordi den i mine øjne kombinerer fortid, nutid og fremtid. Der er mange visioner, der svømmer på denne ø, og hvad der vil ske her på sigt.

Jeg arbejder på et nøgent habitat. Idéen er at søge efter et habitat for en nøgen gruppe mennesker.

Det, der forbinder alle mennesker, uanset hvor de er født i verden, er, at vi alle er født nøgne. Og i vores liv mister man forholdet til sin nøgne krop, fordi man ofte ender med at føle skam over, hvordan man ser ud. Hver især har vi et meget personligt forhold til nøgenhed.

For mig er en nøgen krop meget politisk. At være nøgen og tage tøjet af er at skille sig af med samfundets forventninger og vise, at vi er skrøbelige og stærke individer.

I denne udgave af Habitat er der mange mennesker fra Danmark og fra udlandet med. Det er fantastisk. Der var 140 mennesker, der ansøgte om at være med. Det er en gruppe med stor diversitet. I verden er der mange typer kroppe, og det vil jeg også gerne se reflekteret i min kunst.

Hver krop er sit eget univers. Vi bringer mange universer sammen. Nøgenhed er for alle også et sensitivt emne. For mange er det også en ting, at man kun kan være nøgen, hvis man smuk på den måde, som samfundet dikterer. Men i mine øjne kan alle være tage tøjet af og være smukke og energiske og indgå i et nøgent forhold med steder og rum.

Rum er for mig en krop, og jeg ser det virkelig som noget, der altid er i relation til et sted.

Vi har besluttet, at Habitat skal finde sted på flere steder og stationer. Da jeg kom her første gang, besluttede jeg, at det ikke kun skulle være ét sted. Her er det som et CinemaScope for mig, så vi lader publikum rejse gennem flere stationer for at opdage, hvor habitatet er for denne gruppe i stedet for bare at sige, at dét her er vores habitat.

Der er mange sten, beton og hårde materialer på denne ø. Men man ser også bløde materialer, såsom blade og vand, der er en del af det her sted. Det er meget tæt på vores kroppe, for vi er også hårde og bløde. Vi har både hårde dele og bløde dele, vores knogler, vores fedt og vores muskler, så på den måde er vi i forbindelse med verden udenfor. Vi er ikke adskilt fra omgivelserne. Vi forsøger at indånde stedet og udånde det på en ny måde.”

 

HABITAT kan opleves 28., 29., 30. juli kl. 19.30 på Refshaleøen.

 

Foto: Emilia Milewska