5. aug.: Carl Plum / Walking Landscapes Aabenraa

TID: 5. august kl. 10.00-22.00
RUTE: Langs ”vildsvinehegnet” ved den dansk-tyske grænse
KATEGORI: Performance/aktion
DELTAG: Vandringen kan opleves online
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkinglandscapes

 

VILDSVINEHEGNET

Vildsvinehegnet blev bygget færdig i 2019 og snor sig nu over 80 km langs den dansk/tyske grænse. Det består af et såkaldt stålmåtte-hegn, som stikker 1 ½ meter op af jorden og ½ meter ned i jorden. Det er forsynet med åbninger på vigtige trafikårer og har også i 2020 fået tilføjet små faunapassager, så smådyr som ræve og frøer har mulighed for at slippe igennem.

Det erklærede formål med hegnet er at stoppe indvandringen af vildsvin til Danmark for at forhindre Afrikansk Svinepest (ASFV) i at nå bestande i den konventionelle danske svineproduktion. Men der er flere mystiske og problematiske ting ved hegnet, blandt andet at hegnet ikke virker imod vildsvin, og at det desværre rammer en masse dyr, der ikke har noget med sagen at gøre. Flere forhold peger desuden på, at det langsigtede formål med hegnet ikke handler om vildsvin, men derimod om at udbygge det og bruge det imod de flygtningestrømme, der kommer til at tage fart i løbet af de næste 40 år.

For mig markerer hegnet en kollektiv fortrængning af, at vi bor på en vild og delvist ukontrollérbar planet og en tonedøvhed over for, at vi deler den planet med andre livsformer og agendaer. I værket VILDSVINEHEGNET ses vildsvinene som en slags budbringere, som skal have lov at passere hegnet med den besked, alnaturen Bihisabolo har sendt dem for at aflevere til det Danske Rige.

Til det formål har jeg samlet et fellowship omkring mig på ca. 10 personer, som den 5. august 2021 vil foretage en 12 timers vandring langs hegnet. Undervejs vil vi have samtaler, forsøge at ødelægge formålet med hegnet ved brug af lettisk jagtmagi og kommunikere med vildsvinene via det, de efterlader i naturen. Vi vil gerne høre vildsvinenes kritik, deres inputs, og måske blive klogere på det hegn, vi som samfund selv har lavet.

 

Ceremoniel påbegyndelse af Vildsvinehegnet under stor pressebevågenhed, 2019. Hegnet blev betalt med Miljøministeriets penge, selvom hegnet reelt betyder en forringelse af et habitat til fordel for det industrielle landbrug.

 

Miv! Bambi efter dødskamp i vildsvine-hegnet, fotograferet af lokal jæger kort efter hegnets færdiggørelse, 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karakteristiske rodespor efter vildsvin, filmet af mig under en tracking- og jagttur efter vildsvin i 2020. “Grise”, som vildsvinet bliver kaldt i jæger-jargon er hos jægere beundrede og en smule frygtede for deres intelligens og viljestyrke — Hos bedsteborgeren hades dyret for dets evne til at omdanne den perfekte blomsterkasse eller græsplæne til en lille pløjemark i løbet af få minutter.

 

 

 

 

 

DOKUMENTATION

VIDEOS

5. aug. afsnit 1

5. aug. afsnit 2

5. aug. afsnit 3

5. aug. afsnit 4

5. aug. afsnit 5

5. aug. afsnit 6

OM KUNSTNEREN

Carl Plum har en MFA-grad fra Kunstakademiets Billedskoler 2020. Som kunstner har Carl Plum i de sidste par år arbejdet med emner som antropomorfisk tracking, city animism, jagt og animal personhood, primært gennem podcast og film. Han har ikke sønderjyske rødder, men har en tilknytning til godstogs-yarden i Padborg, da det er her man tager “ned”, når man vil hoppe på godstog og få et gratis ride ned igennem Europa.

X