9. oktober: Britta Egebjerg / Walking Landscapes Vejle

TID: 9. oktober kl. 07.00-19.00
KATEGORI: Performance
RUTE: Kurvejene og fjordstranden ved det tidligere ”Jysk Nervesanatorium”, i dag Ny Fjordbo Vejlefjord Rehabilitering og Hotel Vejle Fjord, Sanatorievej 26. Vandringerne går i loop ad de 20 km. lange oprindelige kurstier og langs Vejle Fjord.
DELTAG: Du kan vandre med ved at møde op kl. 11:15 ved badebroen ved Vejle Fjord Hotel. Vandringen varer en time og foregår i stilhed, men ved start og afslutning er der rum til samtale. Kl. 19:00 synger Camilla Elving Hyttel ”vinden vender mig hjem” ved badebroen. Lyrik: Britta Egebjerg, komponist: Camilla Elving Hyttel
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkinglandscapes

 

LANDSKABETS SPROG
– At sætte nye sider ind i en gammel dagbog.

Min fødsel var voldsom for min mor. Hun fik en svær fødselsdepression og blev umiddelbart efter min ankomst til verden indlagt på Jysk Nervesanatorium. Efter fire måneder blev jeg ”afleveret” på sanatoriet til hende, så man kunne se om hun kunne ”passe på mig”. Naturen omkring Jysk Nervesanatorium, kurstierne og fjorden, er således det første landskabsmæssige rum min mor og jeg deler.

Min mor dør i 2013. Hun har haft et liv mærket af depressionen, og jeg er bevidst om, at den manglende kontakt til min mor som helt lille, har haft en betydning for mig. Men vi talte aldrig rigtigt om det.  Min far var murermesteren – min mor ”gik i haven”. Under min mors kræftforløb begyndte jeg, uden fotografiske forudsætninger, at fotografere landskabet i sort/hvide skildringer. Gennem fotografierne blev jeg til min egen historie. Og fotografierne blev forståelsesnøglen til mor. I dag forstår jeg, at hun vandrede i sig selv og fik fred i naturen. I sansningen af landskabet blev vi til. 

Nu går jeg tilbage ad de snoede kurstier. Ser ud over tankerne, der er kastet i fjorden af mennesker og sind. Vandrer i fund af tid og følelser. Under min vandring vil jeg med fotografens øje undersøge den kollektive bevidsthed i landskabet. Ikke i egentlig fastholdelse eller gengivelse af et motiv, men som dét altafgørende øjeblik, hvor rum bliver til tilstand. Tilstande, der kan forme et sprog for alt det, vi nogle gange ikke har ord for. Hvor land, slægt og arv fortælles gennem landskabet.

Vandringens timenedslag samler øjebliksbilleder og opsamlede ord. Nye sider sættes i en gammel dagbog.

Britta Egebjerg Walking Landscapes Vejle

OM KUNSTNEREN

Britta Egebjerg er autodidakt kunstfotograf og lyriker. I sin kunstneriske praksis er hun optaget af den identitetsdannelse, der er lagret i landskabet og som gennem erfaring, erindring og (ny)sansning samler sig til bevidsthed. En bevidsthed, der udgør den natur, vi mennesker er: Fødsel, forfald, død og genopstandelse. Forbindelser og gentagelser. 

Hun er som kunstner er undersøgende og konfronterende i forhold til at forløse dét sindbillede, dén tilstand, der følelsesmæssigt rammer hende og stædigt kræver at blive til et sprog. Til forståelse.

Britta er desuden forfatter til bøgerne ”Når himlen vælter ind over land” fra 2014 og ”Flydende kyster 2020”. Begge med sort/hvide landskabsfotografier og lyriske sentenser. Dele af lyrikken fra ”Flydende kyster” er blevet til salmen ”Vinden vender mig hjem”, komponeret af Camilla Elving Hyttel: https://www.youtube.com/watch?v=0l-k75eq8jY

www.brittaegebjerg.dk

 

Foto nederst: Jonas Normann

 

DOKUMENTATION

VIDEOS

9. okt. kl. 7

9. okt. kl. 8

9. okt. kl. 9

9. okt. kl. 10

9. okt. kl. 11

9. okt. kl. 12

9. okt. kl. 13

9. okt. kl. 14

9. okt. kl. 15

9. okt. kl. 16

9. okt. kl. 17

9. okt. kl. 18

9. okt. kl. 19

X