9000 STEPS – Joanne Leighton/WLDN

Forførende danseritual i daggry eller skumring
DATO & STED
Tirs. 31. juli kl. 19.30 – Naturpark Amager
Ons. 1. aug. kl. 07.30 – Naturpark Amager

 

Tors. 2. aug. kl. 20.30 – Ofelia Plads / find vej
Fre. 3. aug. kl. 07.00 – Ofelia Plads / find vej
– Kvæsthusbroen, 1250 Kbh. K

 

Lør. 4. aug. kl. 20.30 – Amager Strand / find vej
Søn. 5. aug. kl. 07.00 – Amager Strand / find vej
– Amager Strand Promenaden, ved Lagunebroen, mlm. strandstation 3 og 5

 

GRATIS

 

På 2 tons salt, 2 tons jord eller 2 tons sand hvirvler seks dansere rundt. Legende og glædesfyldt i en sublim forening af præcision og kaos. En endeløs række af cirkler, kurver og spiraler formes, sløres og opløses med dansernes kroppe og tegner aftryk i det porøse underlag. Et flygtigt, levende billedværk, som Beuys, Pollock og Long ville have elsket.

Som en hypnotisk ceremoni af geometriske former og Fibonacci-tal er 9000 STEPS baseret på kunsten at gå – som hverdagshandling og som kilde til en uendelighed af betydninger. Steve Reichs ”Drumming”, den minimalistiske musiks pionerværk fra 1971, er med sine inciterende rytmiske variationer den konstante baggrund for bevægelserne. Dansernes meditative formationer spejler de gentagende rytmer og fortoner sig ind i et landskab af skygge og kontrast, lyd og genlyd.

 

Dette magisk forførende ritual manifesterer sig ved dagens begyndelse og afslutning på tre steder med vidt forskellig karakter, som koreograf Joanne Leighton har forelsket sig i – og med hver sin reference til salt, jord og sand. På en strand med endeløs horisont, på en uopdaget græseng langt fra storbyen og på et klassisk udsigtspunkt midt i byens hjerte. Mens morgensolen fordamper nattens mørke med sine hvidskarpe stråler, eller mens aftensolen opløser orangegyldne skyggespil i farveløst tusmørke, fremvokser nye relationer mellem kroppe og landskab.

Som i MADE IN COPENHAGEN er det dansens sociale, kollektive natur, der beruser publikum med energiske, nærmest eksalterede, folkloristiske cirkelbevægelser, der flirter med europæisk folkedans og sufiernes trancedans. Og imens kan vi fortabe os i antydningen af fortællinger om forførelse, solidaritet, begær og fællesskab.

Se videointerview med Joanne her om 9000 STEPS i København.

OM JOANNE LEIGHTON / WLDN

Joanne Leighton er en belgisk-australsk koreograf med base i Paris og en produktiv karriere som både danser og koreograf, der har givet hende arbejde verden over. Hendes koreografiske karriere er baseret på en original vision for dans med fokus på dialog og udveksling, både med publikum og med andre kunstnere. Helt centralt for hendes arbejde er betydningen af og sammenhængen mellem sted, territorium og identitet.

WLDN grundlagde hun i 2015 som et kompagni og en filosofi for sit dybdegående og undersøgende arbejde med det stedspecifikke. I hendes aktuelle værker er det særegne ved et sted definerende for forestillingen, akkurat som forestillingen omdefinerer og forandrer stedet. Hun inddrager stedets narrativer og arkitektur og arbejder for at genskabe en forbindelse til naturen og de basale værdier. Tilbage til det simple og det essentielle.

9000 STEPS er Joanne Leightons signaturforestilling fra 2015. Se interview med Joanne her om 9000 STEPS i København.

 

ANMELDELSER

“Joanne Leightons sanselige koreografi er som et geometrisk værk med danserne som villige marionetter, der med deres trin, tramp og spring sætter alt på spil. Men hvis man kigger nøje efter, så fornemmes relationerne, og man kan på deres øjne og udtryk se vildskaben og forholdene udvikle sig. Joanne Leighton, der i sin stringente koreografi arbejder med koder, struktur og geometri, har med 9000 STEPS på Metropolis Festival skabt et voldsomt, men befriende must-see stedspecifikt værk til København.”
 Sceneblog

“Danserne bevæger sig i rituelle cirkler, der vokser ind og ud af hinanden, mens guldsmede hvirvler over deres hoveder. Når nyhedsmedierne er fyldt med dystopiske rapporter om nedslagtning og smeltende is, fungerer Leightons værk som en ceremoni over menneskenes fodaftryk på Jorden. Hvad mere er der at sige? Tag over sundet og se.” Sydsvenskan

”Hvor kan man ellers gå i teatret kl. halv otte om morgenen?… Fornemmelsen for, hvad den fysiske kontekst gør ved et værk, får vi til fulde skærpet fornemmelsen for, som vi sidder her i det grønne, under let tordenrummel og med brølende køer i det fjerne… Interessant nok, for det var så det, som dette sted i denne morgentime kunne gøre ved værket.”
    Politiken

Varighed: 65 min.
Anbefales fra:
10 år

CREDITS

Koreografi og iscenesættelse: Joanne Leighton
Dansere: Lauren Bolze, Marion Carriau, Marie Fonte, Marie-Pierre Jaux, Arthur Perole, Alexandre Da Silva
Musik: ”Drumming” af Steve Reich med tilladelse fra Boosey & Hawkes, London
Kostumer: Alexandra Bertaut
Scenografi: Tovo & Jamil
Scenetekniker: Francois Blet
Lyd: Peter Crosbie
Produktion: WLDN
Administration, produktion og diffusion: Anne Massot
Administrations- og produktionsassistent: Clémence Durand

Foto Naturpark Amager: Maja Nydal Eriksen