100% FREMMED? – Københavns Rådhus 2017

DATO: 18. – 29. april kl. 10-17
STED: Københavns Rådhushal
HVAD: Udstilling 18.-29. april, Levende fortællinger 21., 22., 23. april
ADGANG: Gratis adgang til udstilling, gratis billet til levende fortællinger

 

Se de 100 portrætter på www.100pctfremmed.dk

100% FREMMED? er 100 personlige fortællinger af 100 borgere, der er kommet til Danmark som flygtninge siden 1956. Deltagerne er udvalgt statistisk til at repræsentere de i alt 161.000 mennesker fra 29 forskellige lande, som har fået asyl i Danmark de seneste 60 år.

18. – 29. april vises udstillingen på Københavns Rådhus.

21., 22., 23. april forvandler udstillingen sig til et levende arkiv, hvor man kan møde deltagerne i korte samtaler. Gratis billetreservation på www.scenebillet.dk.

____________________________________________________________________________

”Jeg er ikke fremmed. Jeg føler mig hjemme, fordi jeg har skabt mig et liv her. Og så har jeg sat mig ind i den danske kultur. Jeg har læst Biblen, jeg ved, at Fyn er fin, og jeg siger mojn, når jeg er i Sønderjylland.”

”Jeg har ikke søgt statsborgerskab i Danmark, for jeg betragter mig selv som verdensborger. Nationalitet er en kategori, der har til formål at dele mennesker op i forskellige grupper.”

”Jeg har et godt job og en god uddannelse her i Danmark, men alligevel føler jeg mig ikke hjemme. Mine børn er danske. Jeg ved ikke, hvad jeg er.”

Manal Bashir Tahhan / 41 år / kvinde / i et forhold / børn / receptionist / Birkerød fra Syrien / kom til Danmark i 2014 / opholdstilladelse samme år

 

100% FREMMED? sætter i tekst og billede fokus på den mangfoldighed af personligheder, historier og holdninger, der gemmer sig bag ordet ‘flygtning’. De 100 deltagere er fundet ved hjælp af statistik, men summen af deres erfaringer og individuelle fortællinger kan ikke samles i gennemsnitsberegninger og generaliseringer.

100% FREMMED? giver ordet til 100 vidt forskellige mennesker med det til fælles, at de har forladt deres hjem og deres liv og er startet forfra i Danmark i jagten på sikkerhed. Resultatet er 100 vidt forskellige, men på hver sin måde både gribende og genkendelige fortællinger om fællesmenneskelige tematikker.

Udstillingen fylder hele Københavns Rådhushal med interviews og fotoportrætter skabt med Tivoli som farverig, symbolsk og humoristisk kulisse, der blander danske og etniske symboler.


LEVENDE FORTÆLLINGER 21.-23. APRIL

Mød deltagerne fra 100% Fremmed? ansigt til ansigt den 21., 22. og 23. april, når de fortæller deres historie. I korte monologer på ca. 10 min. får du mulighed for at komme helt tæt på, og efterfølgende kan du selv indgå i en kortere samtale med fortælleren.

Fortællingerne er lige så forskellige som de mennesker, der fortæller. Nogle fortæller om deres liv her i dag, og nogle om det, de er flygtet fra. Der er fortællinger om savn, om kærlighed, om krig, om job, om velfærdssamfundet, om at føle sig fremmed og om at føle sig hjemme.

Samtalerne finder sted i udstillingen, der holder åben til kl. 22 de pågældende dage.

Gratis billetreservation på www.scenebillet.dk – maks. to billetter per person pga. begrænset kapacitet.

Nematollah Osmani / 27 år / mand / enlig / salgsleder i Netto / København S fra Afghanistan / kom til Danmark i 2002 / opholdstilladelse samme år

 

CREDITS
Produceret af Københavns Internationale Teater v. Trevor Davies og Katrien Verwilt
Udstillingskoncept og fotos: Maja Nydal Eriksen
Interviews, tekster, research, lyd: Mette Katrine Balle Jensen og Sisse Nat-George
Grafisk tilrettelæggelse: Elisavet Papageorgiou
Landeprofiler: Arian Odabaei
Kalligrafi: Salim Assi
Tryk: Damgaard-Jensen

Levende fortællinger:
Instruktion: Babak Vakili, Emmet Feigenberg, Gritt Uldall-Jessen, Inger Eilersen, Lisa Carlehead, Nicolei Faber, Rhea Leman, Thomas Corneliussen, Vigga Bro og Wladimir Herman
Dramaturgi: Jesper Bergmann
Lydcollage: Turkman Souljah

Støttet af Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Scenekunst, Københavns Kommune, Sportgoodsfonden, Interkulturelt Center og Knud Højgaards Fond

Tak til Københavns Rådhus, Tivoli, Dansk Flygtningehjælp, De Danske Sprogcentre, Rådet for Etniske Minoriteter, Københavns Universitet og VerdensKulturCentret.

FOR SKOLER

Rundvisninger kan bookes gratis for skoler og større grupper ved at skrive til lkj@kit.dk