Performing Landscapes Aabenraa – Havnens stemmer

Tag med på havnen, hvor vandet bliver den gennemgående fortæller i et mytologisk lydlandskab
DATO: 8., 9. september 2023
STED: Havnen i Aabenraa
HVAD: Iscenesat lydlandskab
SPROG: Dansk
BILLET: Fri entre. Et enkelt programpunkt kræver tilmelding. Se programmet herunder, hvor der er tilmeldingslinks.

4 lyd- og ordkunstnere arbejder med havnen som et mødested for fortællinger, der tager afsæt i fortidens erindringer og fremtidens fiktion. Gennem møder med havnens aktører, menneskelige og ikke-menneskelige, bliver vandet den gennemgående fortæller iscenesat i et mytologisk lydlandskab.

Havnens Stemmer handler om at sætte lyd på alt det, der ikke umiddelbart kan ses og høres – de stemmer og historier, som har gemt sig under stenene, i rebene, i pullerternes metalhjerter, i kalkhallens pyramider, bunker og støv.

Havnens Stemmer er stemmer fra fortiden: breve fra de medsejlende kaptajnhustruer fra Løjt, som tog på langfart. Det er stemmer fra nutiden: kranens stemmer, skærvernes stemmer – alt, der er blevet midlertidigt lagt på kajen og venter i transit – kranførernes stemmer, fiskernes stemmer, når makrellen bider.

Havnens Stemmer er stemmer fra fremtiden: fra den lurende katastrofe, der vil oversvømme byen, fra ulykken – og højtideligheden, som en dag skal ankomme nykronet på Kongeskibet. Havnens Stemmer er afrejsens og ankomstens stemmer. De ventende stemmer. De stemmer, vi knap kan begribe, og de stemmer, vi kender.

De fire kunstnere bruger stemmer fra lokale folk i deres værker.

 

Program

Fredag den 8. september 2023

12:00-16:00: Claus Haxholms “Forvandlingshvisken” – lydværk fra båd i havnebassinerne
12:00-16:00: Jannie Schjødt Kolds “Breve fra Kinakysten”  – Strandvej ved roklubberne
13:30-14:45: Janus Kodals “Ulykken” mødested hjørnet Kilen/Kathale –tilmelding her

16:00-16:20: Kirstine Lindemanns “Pullerter i Aabenraa – Performativt lydværk” – hjørnet Nyhavn/Gammelhavn
17:00-17:30: “Det vi løftede” Krandåb med dåbsdigt af Janus Kodal og Aabenraa Shantykor – Sønderjyllandskaj

 

Lørdag den 9. september 2023

11:00-20:00: Claus Haxholms “Forvandlingshvisken” – lydværk fra båd i havnebassinerne
11:00-20:00: Jannie Schjødt Kolds “Breve fra Kinakysten” – Strandvej ved roklubberne
12:00-13:15: Janus Kodals “Ulykken”  mødested hjørnet Kilen/Kathale  –tilmelding her

15:00-15.20: Kirstine Lindemanns “Pullerter i Aabenraa – Performativt lydværk” – hjørnet Nyhavn/Gammelhavn

17:00-18:15: Janus Kodals “Ulykken” mødested hjørnet Kilen/Kathale –tilmelding her

20:00-20:20: Kirstine Lindemanns “Pullerter i Aabenraa – Performativt lydværk” – hjørnet Nyhavn/Gammelhavn

 

Forvandlingshvisken af Claus Haxholm

Er et lydværk, som vil blive afspillet fra den i Nyhavn velkendte Jønnes båd. Værket vil mestendels bestå af mere ambiente lydlandskaber, der er skabt af manipulerede lyde optaget i havneområdet. På et rent klangligt plan bliver havnen “transformeret”, og værket bliver en refleksion over den transformation, havnen i sig selv står overfor, med museumsgrund og byudvikling i kikkerten.

Ulykken af Janus Kodal

Noget er i gang med at ske. Regnen vil ikke falde. Hvor er insekterne? Der er en tynd film på vandet. Luften står stille. Noget sker. En lydløs fugl styrter til jorden med åbent næb. Tørken breder sig. Noget er i gang med at ske. Vi ved ikke, hvad der har udløst det. Vi ved ikke, hvordan ulykken breder sig. Måske på grund af de ting, vi gør. Måske på grund af de ting, vi siger.

Ulykken er en guidet klimavandring på Aabenraa havn med aktivt publikum. Vi mødes på byggetomten ved Kilen og ifører os værnemidler. Guiden udpeger steder undervejs, hvor deltagerne optager lydindtryk med egne mobiltelefoner. Lydene bearbejdes til en fælles besked, som vi ved vandringens slutning sender ud over havet. Måske høres den af dem, som kommer efter os?

Vandringen varer lidt over en time og er ikke egnet for dårligt gående. Sko og tøj kan blive beskidt. Medbring egen mobiltelefon til optagelse og afsendelse af lyde. Anvend memoer/diktafonen på din telefon og tjek, at du kan afsende lydmeddelelser.

Læs mere om Janus Kodals værk “Ulykken”

 

Breve fra Kinakysten af Jannie Schjødt Kold

28. februar 1876
Jeg ved intet at skrive, kun at det er koldt, og at vi intet kan se andet end vand omkring os. De hvide duer er begyndt at parre.

Mange kaptajnsfruer stævnede i slutningen af 1800-tallet ud fra Aabenraa med deres mænd. De krydsede oceaner, fødte børn ombord og overlevede – hvis alt gik vel. Nogle af dem har efterladt dagbøger og breve, der fungerer som portaler til en fortid, hvor Kinakysten var nært forbundet med Aabenraa.

I dette lydværk, der opleves langs Strandvejen nær roklubben i Aabenraa, skruer vi op for kvindernes stemmer i et ellers maskulint havnemiljø. Gå efter lyden, der kommer fra højtalere, placeret på mole og strand, og lyt til de overraskende detaljer fra tiden om bord, mens du selv skuer ud mod verdenshavet. Kan du forbinde dig med fortidens stemmer?

Pullerter i Aabenraa – Performativt lydværk af Kirstine Lindemann

Værket tager afsæt i optagelser af havnekajens gamle pullerter.

Pullerterne er blevet brugt til at fortøje skibene ved afgang og ankomst fra havnen. De klinger, når vi rører dem. Lyden er skjult for omverdenen, men hørbar på pullertens inderside. En række Aabenraa’ere fortolker pullertens lyd med deres egen stemme i et værk, der undersøger vores oplevelse af og forbindelse til vores omverden.

Værket opføres live af de medvirkende. Lyddesign: Jon Günther

Varighed: 15-20 min.

KUNSTNERNE

Janus Kodal er digter, uddannet fra Forfatterskolen og cand.mag. i engelsk og dansk fra Københavns Universitet. Han fik trykt digte i Hvedekorn i 1989 og debuterede i bogform i 1991 med digtsamlingen Antologi og har siden udgivet en lang række digtsamlinger. Introducerede poetry slam i Danmark, og har sideløbende arbejdet som redaktør og har arrangeret internationale litteraturfestivaler.

Jannie Schjødt Kold er dramatiker og forfatter og som sådan optaget af natur og kultur og skriver og konceptudvikler nye formater i krydsfeltet mellem de to. Hun skriver dramatik, bøger og journalistik ud fra den præmis, at nye historier kan forandre verden.

Claus Haxholm er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi og arbejder med en række forskellige medier, der ofte har et stedsspecifikt udgangspunkt.

Kirstine Lindemann er uddannet fra konservatoriet i Amsterdam og Odense. Hun arbejder som komponist, musiker og performer i værker, der i lyd, krop og rum udforsker forbindelsen mellem os selv og hinanden.

Foto: Lene Esthave

Performing Landscapes Aabenraa – Havnens stemmer bliver til i samarbejde med

             

Performing Landscapes Aabenraa – Havnens stemmer bliver til med støtte fra