PÅ SPORET AF NATUREN

Enhver vandring, vi begiver os ud på, rummer uanede muligheder. Alligevel tager vi som oftest dem, vi kender; ser det, vi forventer; oplever det, vi har planlagt. Men heldigvis er det sådan, at uanset hvor mange gange, vi har gjort det sædvanlige, forsvinder de uanede muligheder aldrig. De vil altid vente på os, vente på, at vi en dag kigger til siden, stopper op, går forkert – og opdager dem.

 

Enhver vandring er en chance for at blive forvandlet.


Hvor

Det skulle jo helst have været Naturen for at være rigtigt. Den med stort N. Den vi alle drømmer om at møde og forene os med. Men så skal turen måske hellere gå til Norge. Dansk og vild – det hører bare ikke rigtigt sammen. Nu om dage må der godt ligge et væltet træ i skovbunden hist og pist, men resten af skoven er stadig lige så velordnet som vores køkkenskabe. Der er læhegn, pløjemarker, stisystemer og kommunale billedvejledninger og regler for adfærd ved indgangen til alt, hvad der grænser til noget vildt og har planter i sig.

 

Men det gør ikke noget. Mindre kan sagtens gøre det. Natur med lille n, et landskab, en park, en strand, nogle bakker. Det er alligevel i dig, det sker.


Hvad skal du gøre

Læg en plan. Hvis vandringen foregår et kendt sted, så tænk på, hvad du plejer at opleve. Hvis det er et nyt sted, så research grundigt. Medbring kort. Byg forventninger op. Bestem dig for, hvad der SKAL ske, for at vandringen lykkes. Vær gerne lidt nervøs for, at den IKKE lykkes. Medbring vand.

 

Når vandringen starter: Vær gerne så opsat, at du nærmest har tunnelsyn. Lad din hjerne gennemgå de ting, du skal have husket, om og om igen. Opdag, at du har glemt vanter, og gå i panik. Start din skridttæller. Mærk, at du er lidt sulten allerede, og at der helt sikkert er mindre end en time, til du skal tisse.

 

Når du vænner dig til processen, kan du efterhånden springe de to første stadier over og gå direkte til denne fase:

 

Start der, hvor du har tænkt dig, og stop derefter med at gøre, hvad du har tænkt dig. Gør alt andet. Krøl kortet sammen (ikke smid skrald i naturen). Drej af. Gå uden for stien (du har vel husket gode sko, eller få våde
fødder, og vær ligeglad). Find et nyt sted. Tag en ny rute. Mød en gammel, forsvundet ven (det er ok at lave aftalen i forvejen og ikke kun forlade sig på et helt utroligt sammentræf). Sid stille længe. Lig ned, og kig op. Gå over bakken. Far vild. Spark til bladene. Luk øjnene. Fald i staver i timevis, eller løb hurtigt helt uden grund.

 

Gør præcis, hvad du har lyst til fra det ene minut til det andet på netop det sted, hvor du er. Landskabet, stort eller lille n, vil gennemtrænge dig og bombardere dig med indtryk og bade dig i sansninger, hvis du giver det lov. Og høre dine tanker, når du hører dét. Og opdage dig, når du opdager det.

 

Spørg din ven, hvad der er hans yndlingslandskab, og fortæl ham, hvad der er dit. Spørg ham, hvad der er hans barndoms landskab, og fortæl ham, hvad der er dit. Fortæl ham, hvilket landskab han er for dig, og spørg ham, hvilket du er for ham.

 

Gentag processen, alene eller sammen. God fornøjelse.

Koncept: iscenesætter/dramaturg Barbara Simonsen

www.metropolis.dk/barbara-simonsen-aarhus/

 


 

Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

 

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

 

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – Performing Arts Platform, Aarhus Litteraturcenter/LiteratureXchange og Dokk1 med støtte fra Aarhus Kommune.

Foto: Barbara Simonsen