Sarah Lee Armstrong

Metropolis Greenhouse er en realitet

NYHED maj 2024

Metropolis åbner Metropolis Greenhouse – et væksthus for udvikling af kunst, der eksperimenterer med natur, landskaber og bæredygtighed for at undersøge, hvordan kunsten kan spille en rolle i en tid med akut økologisk krise.

Her vil kunstnere fra det performative, tværkunstneriske miljø udvikle og teste idéer og formater, der kan påvirke vores tankegange og handlemønstre i kontekst af klimakrisen. Publikum og samarbejdspartnere bliver inviteret med ind i udviklingsarbejdet, der er støttet af Bikubenfonden.

Trevor Davies, kunstnerisk leder af Metropolis, siger:

”Vi ønsker at skabe rammerne for et inspirerende arbejds- og udviklingsfællesskab for de mange kunstnere, som er i gang med at undersøge, hvordan vi kan leve og skabe mere bæredygtigt og i ligeværdigt samspil med vores omgivelser. Kunsten er et vigtigt laboratorium, hvor vi kan udvikle og afprøve idéer, der også kan rodfæste sig uden for kunstens verden.”

Metropolis Greenhouse vil bl.a. arrangere kunstner-residencies (maj-juli), en mini-festival (Performing Landscapes non-stop 16., 17., 18. maj), research- og udviklingsforløb, mentoring og en fælles arbejdsplatform for kunstnere, som arbejder for at gøre en forskel. Greenhouse har faciliteter på Refshaleøen i København, men arbejder oftest i det offentlige rum.

”Mange kunstnere er engageret i at skabe positiv forandring, når det gælder vores klima. Metropolis Greenhouse kan som fælles platform udvikle og understøtte kunstmiljøets ambitioner om forandring gennem samarbejde og læring,” siger Dina Vester Feilberg, kunstchef i Bikubenfonden.

Metropolis Greenhouse er en del af Metropolis’ aktuelle fokus på kunst og landskaber i et bæredygtighedsperspektiv. Overskriften ”Fra Metropolis til Ecopolis 2024-28” sætter også rammerne for Metropolis’ sommersæson med gratis forestillinger i københavnske byrum samt Metropolis’ nationale og internationale samarbejdsprojekter med fokus på stedspecifik performancekunst.

Bevillingen fra Bikubenfonden suppleres af midler fra Nordea-fonden til Performing Landscapes non-stop og midler fra Statens Kunstfond og Creative Europe/EU til internationale residencies, der samlet bidrager til Metropolis Greenhouses første år.

Performing Landscapes non-stopDE FØRSTE AKTIVITETER I MAJ 2024

Allerede 16.-18. maj kan man opleve de første aktiviteter under Metropolis Greenhouse, når mini-festivalen Performing Landscapes non-stop finder sted i Refshaleøens landskaber.

18 kunstnere/kompagnier lader deltagerne mærke på egen krop, hvad kunsten kan gennem forestillinger og workshops. De tager deltagerne med på en undersøgelse af, hvordan vi kan være til stede i verden på andre måder, og hvordan kunsten kan være med til at åbne os for nye oplevelser og perspektiver. Publikum kommer med ind i processen hos kunstnerne, som deler både færdige og endnu uafprøvede formater.

Mini-festivalen afløses af det første internationale hold residency-kunstnere, som i løbet af tre uger vil undersøge, hvordan de gennem deres kunstneriske processer kan være med til at forandre os, der oplever værkerne.

Københavns Kommune er ansøgt om støtte til Metropolis Greenhouse fra 2025.

 

PERFORMING LANDSCAPES NON-STOP – KUNSTNERE
600 Highwaymen, Alex Mørch, Beyond Darkness, Dorte Bjerre, hello!earth, Katrine Faber, Lisa Brüning, Maja Kristine Christensen/Building Conversation, Maria Viftrup, Marie-Louise Stentebjerg, Nana Francisca Schottländer, Sara Gebran, Sara Vilardo/Sonja Winckelmann Thomsen, Sarah Lee Armstrong, Sonja Strange, Tora Balslev & Wunderland/Mette Aakjær

 

METROPOLIS RESIDENCIES – KUNSTNERE
Maj/juni: Silje Erøy Sollien (DK), Adam Man (DE), Kevin Trappeniers (BE), Nanna Stigsdatter & Snorre Elvin (DK), The New Liquidity (DE)
Juli: Brida Horváth (HU), Marika Hedemyr (SE), Arbonauts (UK), Moni Wespi (BE), Aurélie Pertusot (FR), Saint Machine (RO)

 

 

Fotos: Marine Gastineau / Performing Landscapes non-stop 2023