Molly Haslund Metropolis København 2022

Mennesker på jorden – af Molly Haslund

Tre timers stilhed før stormen?
AFHOLDT Lørdag 3. sept. kl. 13.00-16.00
STED: Blågårds Plads, Kbh. N
HVAD: Performanceaktion
GRATIS

 

Tiden er gået i stå. Al bevægelse er forstummet. På jorden ligger 22 mennesker.

På et tidspunkt begynder én af dem at røre på sig, rejser sig op og går ud blandt pladsens forbipasserende. En anden løfter sin arm i vejret, og lidt efter kommer en ny person og lægger sig – en person, som er blevet inviteret til at lægge sig ned for en stund. Der er noget på færde.

Sammen med en gruppe mennesker fra Nørrebro og med hjælp fra de forbipasserende skaber Molly Haslund billedet af en fælles, hvilende krop, der umærkeligt forandres – som cellerne i en organisme, der langsomt udskiftes.

Rammen om performancen er et sæt enkle instruktioner, der følges af de 22 deltagere og af folk blandt publikum, som har lyst til at være med. Sammen og gennem løbende forhandlinger opretholder de det fælles billede.

Er du i nærheden, får du måske lyst til at lægge dig ned. Så følger du blot instruktionerne, som du finder på pladsen.

Den fælles aktion foregår på Blågårds Plads, der som en sjældenhed i byens rum er en plads, der ikke dikterer et bestemt formål. Pladsen er indrammet af billedhugger Kai Nielsens 22 granitfigurer skabt for et århundrede siden som en hyldest til det arbejdende folk. Her våger de over hverdagslivet og har gennem tiden dannet ramme om pladsens kampe og sociale liv.

Billedkunstner Molly Haslund undersøger i sin performative praksis sociale situationer i al deres banalitet, absurditet og skønhed – og på Blågårds Plads er det samspillet mellem det fastfrosne billede og den sociale levende krop, der er i fokus.

Molly Haslund Metropolis København 2022

Som en del af aktionen vil billedkunstner Johan Malik Andersen og grafiker Julie Asmussen dokumentere performancen i tegninger, der senere vises i lokalområdet.


VIL DU VÆRE EN DEL AF VÆRKET?

1. Gå stille ind på pladsen, prik en af performerne på skulderen. Aftal kort, hvor længe du vil blive liggende, og indtag så dennes plads på jorden. Læg dig i en hvilestilling, og bliv liggende helt stille, så længe du kan.

2. Har du brug for at ændre stilling, rejser du dig og går hen og prikker til en anden deltager, så I kan bytte plads. Sørg for at vise vedkommende, hvor du lå. Derefter kan I begge indtage jeres nye pladser i en selvvalgt liggeposition.

3. Når du ikke vil være med længere, rejser du dig og går. Du kan enten gå ud blandt publikum og finde en ny afløser, som du viser hen til dit liggespot – eller den, du afløste, vil vende tilbage og indtage pladsen igen.

Molly Haslund Metropolis København 2022OM KUNSTNEREN

Molly Haslund er uddannet fra det Kongelige Danske Kunstakademi og Glasgow School of Art (2005). Hun arbejder performativt, og hendes værker spænder over selvbiografiske og musikalske optrædener, scenografiske installationer og koreograferede gruppeperformances i det offentlige rum. Med skiftende strategier undersøger hun, hvordan identitet, sociale hierarkier og normer er tæt forbundne med og forhandles via kropslig gestik, kulturelle ritualer og indretningen af vores omgivelser.

I de enkelte værker er konkrete steder, historisk arkivmateriale eller trivielle genstande og situationer fra hverdagen afsæt for Haslunds subtile interventioner. Tematisk beskæftiger hun sig med mekanismerne i mellemmenneskelige relationer, ligesom hun med et absurd-humoristisk twist rejser spørgsmål om repræsentationens natur, samtidens socioøkonomiske rationaler såvel som individets autonomi og handlefrihed i en moderne verden.

www.mollyhaslund.com

Molly Haslund Metropolis København 2022

 

Fotos: Rine Rodin

Video: Pernille Emilia Kjær Jørgensen / klip: Didde Borup Larsen

Tegninger: Julie Asmussen, Karina Bjerregaard og Malik Andersen