Jeppe sand Walking Landscapes

Lyden af sønderjyske rødder

Mens du vandrer i fortidens landskaber, vil de historiske ledetråde få dig til at forestille dig fremtiden og vise dig din retning. Hvordan lyder sønderjyske rødder? Hvordan lyder din fremtid? Følg med, og hør.

Hvor
Vandringen skal gerne foregå ved et eller flere historiske attraktioner/steder, som der kan findes viden om (på nettet, skilte, o.lign.). Brug evt. kortet på www.historiskatlas.dk

Hvad skal du gøre
Du skal medbringe følgende på din vandring: papir/notesbog, skriveredskab, lydoptager (evt. din telefons optage-funktion) og telefon, der kan gå på nettet.

Din vandring vil forløbe i fire runder/processer:

1. Meditere
2. Reflektere
3. Manifestere
4. Syntetisere

Det er efter signende en ældgammel indiansk metode til at manifestere, hvilket betyder, at tanker er ”fanget af hånden”. Det lyder flippet, men det er ret effektivt. Bare vent.

Den første runde, Meditere, starter, når du er ankommet til dit første historiske sted. Herefter kører de fire runder i ring under hele din vandring.

Meditere: Brug dine sanser til antropologisk at undersøge din lokation. Gør det i stilhed. Læg dig et sted, luk øjnene, og lyt, duft og mærk. Zoom ind, og find et spændende udsnit, som du kan se, mærke og måske smage.

Reflektere: Med afsæt i din meditation begynder du at stille nysgerrige spørgsmål til din lokation: Hvad er der mon sket her? Hvorfor ser her sådan ud? Hvordan er det gået til? Dem må du gerne skrive ned. Herefter bruger du tid på at finde mulige svar på dine spørgsmål. Det kan være på nettet, skilte, personer, du møder, eller i din fantasi.

Manifestere: Med afsæt i din refleksion skaber du nu et lille kunstværk. Skriv en fortælling om stedet med fokus på at skærpe dramatikken, fantasien, sanserne og lokationen. Brug eks. 10 min, hvor du skriver uafbrudt. Herefter tager du din telefon og lydoptager din fortælling, mens du bevæger dig rundt på lokationen.

Syntetisere: Du bevæger dig væk fra stedet – videre på din vandring. Stil dig selv følgende spørgsmål, mens du ser på landskabet omkring dig: Hvor bliver du bevæget i fortællingen om lokationen? Hvad får den dig til at tænke på om din retning? Er der noget i landskabet netop nu, som pludselig står tydeligere frem? Findes der en omvej, som du må afprøve?

Når du ankommer til et nyt sted, starter du forfra ved Meditation.

Du kan med fordel genbesøge stederne efter noget tid og høre dine fortællinger igen. Du kan også lade andre gå med og høre dine fortællinger med efterfølgende refleksion.

God fornøjelse med at finde lyden af sønderjyske rødder.

 

Koncept: scenekunstner Jeppe Sand
www.metropolis.dk/jeppe-sand-aabenraa

 


Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.

Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.

Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – hovedpartner i Aabenraa er Aabenraa Kommune i samarbejde med Billedkunstrådet, Danmarks Naturfredningsforening Aabenraa og Biblioteker og Borgerhuse i Aabenraa.