18. sept.: Jakob Fälling / Walking Landscapes Roskilde

TID: 18. september kl.07.00-19.00
KATEGORI: Billedkunst
RUTE: Fra Hedeland via Roskilde Midtby (Stændertorvet ca. kl. 12.00) til Skt. Hans/Boserup Skov. Ruten og hastigheden afhænger af de motiver, vi møder.
DELTAG: Deltagere er velkomne til at gå med. Tag dine egne tegneredskaber, en notesbog og en klapstol med. Jakob er let at finde: Det er ham med det store staffeli. Ellers ring 29131716.
Live-stream hver hele time på www.facebook.com/walkinglandscapes

 

Det traditionelle landskabsmaleri har stor betydning for den måde, vi ser naturen på. Kunstnere som P.C. Skovgaard (1817-1875), J. Th. Lundbye (1818-1848), J.F. Willumsen (1863-1958) og L.A. Ring (1854-1933) malede enestående og stemningsmættede værker fra hele Danmark. Siden blev landskabsmaleriets store vue demokratiseret i fotografiet, og i dag uploades hver eneste dag et enormt antal solnedgange og havudsigter på sociale medier. Vi kan tilsyneladende ikke blive trætte af se på landskabet.

I min vandring besøger jeg nogle af den lokale L.A. Rings motiver og tegner på samme steder for at komme i dialog med den billedkunstneriske tradition. Mine skitser af landskabet, naturen og stederne er et forsøg på at dekonstruere det store landskabsmaleris “mur af mening” (samt fotografiets status som virkelighedsvidne). Missionen er at afsøge tegningen som værktøj til at skildre landskabet og verden.

Allerede i starten af 1800-tallet dyrkede mange danske kunstnere det tegnede friluftsstudie, og de begav sig på vandreture med klapstol og malerkasse i deres søgen efter naturen. Som kunstmarkedet og kunsthistorien udviklede sig, omsatte de dog oftest deres skitsetegninger til store malerier, der fjernede sig fra det konkrete sted. De store malerier formidlede i mange tilfælde nationalkarakter eller stemninger og blev således meget stærke fortællinger.

Jeg håber at gentage den banale kunstneriske sansning af det konkrete sted via tegningen, men vil gøre den til målet i sig selv. Jeg vil skabe åbne fortællinger og billeder, som kan bære at stå ufærdige, så beskueren selv kan gøre værket færdigt. Det mener jeg er tegningens berettigelse i en tid, der er overlæsset af billeder.

Jeg tegner i storformat – ca. 1 meter gange 60 centimeter – så du kan se hver enkel landskabstegning blive til, én tegning pr. livesending. Jeg forsøger at vælge motiver, der repræsenterer landskabet, som det ser ud i dag. Det betyder, at jeg både tegner stokroseidyl, fjordudsigt, lossepladser og bylandskaber.

 

OM KUNSTNEREN

Jakob Fälling (f. 1972) er tegner, forfatter og journalist. Uddannet cand.scient.soc. med speciale i geografi og filosofi. Har udgivet 11 bøger, primært nonfiktion i fortællingens form.

Jakob Fälling udgiver tegnede journalistiske fortællinger og udforsker reportagetegningen som genre. Det betyder, at han arbejder stedsspecifikt og baserer sine tegninger på observation.

www.fälling.dk

DOKUMENTATION

VIDEOSAMMENDRAG

VIDEOS – de 13 nedslag

18. sept. kl. 7

18. sept. kl. 8

18. sept. kl. 9

18. sept. kl. 10

18. sept. kl. 11

18. sept. kl. 12

18. sept. kl. 13

18. sept. kl. 14

18. sept. kl. 15

18. sept. kl. 16

18. sept. kl. 17

18. sept. kl. 18

18. sept. kl. 19

CREDIT: 

Inger Rønnenfeldt

X