At imitere dyr
At imitere dyr er ikke det samme som at tale med dyr. Men det er et første skridt. Når vi som børn lærer at tale, imiterer vi vores forældres lyde. Det gør vi, fordi vi er født med et ønske om at forbinde os. Vi vokser op med et behov for fællesskab, venner og familie. Vi mennesker har også brug for forbindelse med andre arter.
Ifølge en undersøgelse foretaget af Bioblitz Randers Naturcenter den 21. maj 2021 har folk i Randers rapporteret at have set snegle, to slags igler, muslinger, rejer, fluer, mider, seks forskellige slags fluer, fire slags guldsmede og masser af vandlus.
Derudover er der mår, fritter, væsler, grævlinger, oddere, mårhunde, rådyr, kronhjorte, europæiske dåhjorte, flagermus, mus, europæiske muldvarpe, pindsvin, heste, køer, grise, får, geder, høns, ænder, hunde, katte, kaniner.
Spørg dig selv, hvor grisene er? Danmark er Europas største eksportør af svinekød, og i Randers er hovedkvarteret for Danish Crown. Der må være grise her, masser af grise. Hvad med mågerne? Det er uklart, om der er ulve i Danmark eller ej. De kommer, og så forsvinder de.
Hvis du kunne tale med dem, hvad ville du så sige? Og hvordan ville du sige det?
Hvor
Start i en by med et vandløb eller en sø, også gerne et slagteri.
Hvad skal du gøre
Det første, du skal gøre, er at lokalisere dyrene.
Se efter heste i de afsidesliggende områder af byen. Vent på, at de taler, før du svarer. Hvis de forbliver tavse, så respekter deres tavshed.
Find fugle langs vandet. I nærheden af fuglene er der fuglefotografer med teleskoplinser. For at undgå konfrontation skal du holde dig uden for deres ramme og adressere dem på afstand.
Sæt dig på hug nær vandkanten, og kig ned på vandet. Du vil sandsynligvis ikke kunne høre vandinsekterne, men det betyder ikke, at de er tavse. Måske er deres stemmer druknet af støjen fra en nærliggende motorvej? Forestil dig deres stemmer i dit hoved. Lyt til vinden i græsset. Prøv at blande din stemme med deres.
Find køerne. Lyt til dem. Køernes stemmer er ikke så forskellige i tonehøjde fra mennesker. Observer deres kropssprog, mens de taler. Prøv at fange intensiteten og teksturen af deres stemmer.
Brug en time om eftermiddagen på at gå gennem gaderne i boligområderne. Hvis du er heldig, vil hundene være ude, og du kan høre dem gø bag buskene. Gø tilbage til dem. Undgå øjenkontakt med hundeejere.
Find en bakke eller en bunke murbrokker, klatr op på den, og hyl. Det er vigtigt at projicere din stemme ved hjælp af dit underliv for ikke at belaste dine stemmebånd. Der kan være en kliklyd, når der veksles mellem bryst- og hovedstemme. Dette er godt.
Hvis du finder fårene, så prøv at blande dig med dem. Hvis de går væk fra dig, så kald dem tilbage, men følg ikke efter.
Søg efter grise i nærheden af et slagteri. Forvent ikke at finde dem.
Flere generelle råd
Hvis dyrene ignorerer dig eller går væk, så lad det ikke tage modet fra dig. Giv ikke op. Stræb ikke efter perfektion, og forvent ikke succes. Tro på din egen uskyld. Du er her for at lære.
Hvis du har råd, så hyr en stemmelærer. Hvis ikke, så øv din stemme dagligt ved hjælp af YouTube. Jeg anbefaler Jacobs Vocal Academy. For at hyle anbefaler jeg at tage instruktioner fra Snow Crystal, Luna the Therian, WolfOfShadows1986 og The Wolf Queen.
Optagelser af grise kan findes i et videnskabeligt arkiv med lydoptagelser af dyr med base i Berlin. Du kan downloade optagelserne fra deres online database, som er åben for offentligheden, www.tierstimmenarchiv.de
Koncept: performancekunstner Maria Lepistö
www.metropolis.dk/maria-lepistoe-randers
Denne gør-det-selv-vandring er en af 140 Walking Landscapes-kunstneres forslag til en anderledes oplevelse i landskabet.
Se de øvrige gør-det-selv-vandringer her.
Walking Landscapes er en del af Metropolis Landskab 2021-23 – et kulturprojekt i 12 kommuner, der bringer kunst og natur sammen om at skabe nye oplevelser i og af de landskaber, der omgiver os. Præsenteres med støtte fra Nordea-fonden og de lokale partnere – Randers Kommune, Randers Bibliotek samt Randers Eventsekretariat.