100% Fremmed? – på danmarksrejse

Personlige fortællinger i tekst og billede af 300 borgere med flygtningebaggrund indsamles og udstilles, når 100% FREMMED? er på danmarksrejse til 20 byer i 2018-19
DATO & STED 2019
Marts-december i Horsens, Aarhus, Viborg, Vejle, Herning, Aabenraa, Frøslev-lejren, Esbjerg og Silkeborg
AFHOLDT
6. april-6. maj 2018 – Roskilde Kulturstrøg mlm. Roskilde Bibliotek og Byens Hus
9. maj-17. juni 2018 – Havnefronten ved Sønderborg Multikulturhus
19. juni-15. juli 2018 – Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Flensborg
18. juli-7. aug. 2018 – Marielyst Strandpark 3, Guldborgsund, Falster
10. aug.-26. aug. 2018 – Østervold, Randers
29. aug.-18. sept. 2018 – foran Kulturhus Kappelborg, Skagen
20. sept.-10. okt. 2018 – Gabels Torv, Aalborg
12. okt.-4. nov. 2018 – Torvet v. Rødovre Kommune og Rødovre Hovedbibliotek

 

100% FREMMED? skriver nyt kapitel til danmarkshistorien ved at indsamle og udstille personlige fortællinger af og om danske borgere med flygtningebaggrund – fortællinger om at være menneske i Danmark i dag.

100% FREMMED? er et dokumentarisk kunstprojekt, der frem til 2019 opbygges til 300 portrætter, 300 interviews og 300 stemmer tilhørende 300 statistisk udvalgte borgere, der er kommet til Danmark som flygtninge siden 1956. Metropolis står bag sammen med kurator/fotograf Maja Nydal Eriksen.

Udstillingen 100% FREMMED? med de første 100 portrætter fra Hovedstadsregionen blev skabt i 2017 til Metropolis og vist på bl.a. Københavns Rådhus samt i udendørs byrum i København, hvor den i alt er set af mere end 100.000 mennesker.

Takket være støtte fra Nordea-fonden rejser den store byrums-udstilling nu til 20 byer over hele landet i 2018 og 2019 og udvides for hver by med 10 portrætter af lokale borgere med flygtningebaggrund. Således opdateres fremstillingen af Danmark med en nuanceret og mangfoldig fortælling.

Alle 300 portrætter samles løbende i det levende arkiv www.100pctfremmed.dk.

Udstillingen ledsages på sin turné rundt i landet af en gruppe af de portrætterede borgere. De står for fortælle-, debat- og undervisningsarrangementer, der er med til at tilføje andre perspektiver og historier til flygtninge- og danskhedsdebatten.

FREMMED ELLER DANSK?
Det bliver sværere og sværere at skabe en fortælling, der er karakteristisk for Danmark og samtidig fællesskabsdannende. Meningsdannere forsøger jævnligt at indfange danskheden gennem referencer til en særlig slags mad, fritidsaktiviteter, historiske begivenheder og danske landskaber, men det er sjældent, at vi spørger dem, som danskhedsdebatten handler om, hvad de mener. Det gør 100% FREMMED?.

Udstillingen præsenterer således en række meget forskellige fortællinger om at være menneske i Danmark i dag. De viser, hvordan nationalitet kun er én ud af mange grunde til at føle sig fremmed, og peger på det, vi har til fælles på tværs af sociale, kulturelle og nationale skel.

MENNESKENE BAG STATISTIKKEN
Deltagerne i udstillingen er udvalgt på baggrund af tal fra Danmarks Statistik til at repræsentere de 161.000 mennesker fra primært 29 lande, som har fået asyl i Danmark de seneste 60 år. Den ældste deltager kom hertil fra Ungarn i 1956, og de senest ankomne er flygtet fra den syriske borgerkrig. De 10 deltagere fra hver by udvælges specifikt på baggrund af lokal asylstatistik.

Portrætterne viser menneskene bag statistikkerne og minder os om, at der bag tallene gemmer sig en mangfoldighed af skæbner. Udstillingens 100 portrætfotos er taget med Tivoli som baggrund – et sted, der forbinder alverdens kulturer med det danske.

De 200 nye fotos portrætterer deltagerne i landskabsmotiver karakteristiske for de 20 byer, ofte med kulturhistorisk tyngde og forbindelser mellem det nationale og det globale. Eksempelvis ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde, Kong Christian den X’s Bro i Sønderborg og fiskerhuse i Skagen. Herved bidrager 100% FREMMED? med en nutidig fortælling om Danmark som supplement til den klassisk nationalromantiske fremstilling.

Alle portrætter kan ses på www.100pctfremmed.dk 

CREDITS
Produceret af Metropolis/Københavns Internationale Teater
Udstillingskoncept og fotos: Maja Nydal Eriksen
Interviews, tekster, research: Mette Katrine Balle Jensen og Sisse Nat-George
Udstillingslayout: Elisavet Papageorgiou
Turnékoordinering: Louisa Thorning Blindbæk
Udstillingsproduktion støttet af Statens Kunstfond, Københavns Kommune, Sportgoodsfonden, Interkulturelt Center og Knud Højgaards Fond
Tak til Dansk Flygtningehjælp, De Danske Sprogcentre, Rådet for Etniske Minoriteter, Københavns Universitet og VerdensKulturCentret

Turné og aktiviteter 2018-19 støttet af Nordea-fonden og de enkelte kommuner/samarbejdspartnere

 

Følg med på www.100pctfremmed.dk / #100%fremmed?